Vlooienbestrijding

Vlooienbestrijding is van belang voor ieder dier dat vlooien op kan lopen, en zeker voor allergische dieren, die toch al veel jeuk hebben. Behalve dat de vlooien zelf irritatie veroorzaken, kunnen vlooien lintwormen overbrengen en in ernstige gevallen bloedarmoede veroorzaken. Bovendien kunnen dieren die vaak in contact komen met vlooien, vlooienallergie krijgen. Reden genoeg om ieder huisdier vlo-vrij te houden. Er zijn verschillende middelen zoals, sprays, spot-ons en tabletten. Wat u het beste kunt gebruiken, hangt af van de situatie.

Een vlo zoals hij onder de microscoop te zien is

Uw dier heeft last van vlooien

Ziet u vlooien bij uw dier? Gebruik dan een vlooienbestrijdingsmiddel dat volwassen vlooien doodt in de vorm van een spot-on (druppel),  tablet of spray. Maar…..vergeet niet dat u slechts het topje van de ijsberg ziet: waar vlooien zijn, zijn nog veel meer eitjes, larven en poppen. (zie: vlooiencyclus). Wilt u snel van de vlooien af komen, bestrijd dan ook deze tussenstadia van de vlo. Dat kan door een product op uw dier hond aan te brengen dat de vlooien steriel maakt, of door uw huis te behandelen met een omgevingsspray die vlooien en larven doodt. Zeker als uw dier veel vlooien heeft en/of als u nog meer huisdieren heeft, is het belangrijk om deze behandelingen te combineren. Herhaal de behandeling in het begin iedere maand. Controleer het resultaat met behulp van een vlooienkam. Kunt u echt geen vlooien meer vinden? Blijf dan regelmatig een vlooienbestrijdingsmiddel gebruiken, om te voorkómen dat uw dier opnieuw last van vlooien krijgt.

Uw dier wordt vaak nat

Sommige honden moeten vaak worden gewassen, bijvoorbeeld omdat ze een allergie hebben. Andere honden zwemmen graag (en moeten soms daarna ook weer gewassen worden!).
Misschien denkt u dat het dan zinloos is om aan vlooienbestrijding te doen omdat het vlooienbestrijdingsmiddel weer van de vacht af wordt gewassen/gespoeld. Maar ook bij deze honden is het belangrijk om een goede vlooienbestrijding toe te passen. En dat kan, door gebruik te maken van een vlooienbestrijdingsmiddel in tabletvorm of met een middel dat snel in de huid trekt en daarna van binnenuit werkt.

U wil niets op de vacht van uw dier druppelen

De meeste vlooienbestrijdingsmiddelen zijn tegenwoordig in de vorm van een spot-on die op de vacht moet worden gedruppeld. Soms zijn er redenen waarom u niet zo’n druppel (en ook geen spray) wil gebruiken. Bijvoorbeeld omdat uw dier dit erg vies vindt, omdat hij allergisch reageert op de spot-on, omdat hij een huidprobleem heeft, of omdat u zich zorgen maakt omdat uw kinderen het dier vaak aaien. In dat geval is het mogelijk om een vlooienbestrijdingsproduct in de vorm van een tablet te geven.

Uw dier heeft ook last van andere beestjes

Heeft uw dier niet alleen last van vlooien, maar ook van teken, wormen, schurftmijten of stalvliegen? Voor ieder probleem is er wel een geschikt middel. Klik hier voor een overzicht van middelen die in Nederland beschikbaar zijn.

Uw dier heeft vlooienallergie

Als uw dier last heeft van vlooienallergie, moet u alles op alles zetten om hem vlo-vrij te houden. Dat betekent dat u een geïntegreerde vlooienbestrijding moet toepassen.
Dit houdt in:

  • Gebruik altijd een combinatie van een middel dat de volwassen vlooien doodt en een Insecten Groei Remmer (IGR)
  • Gebruik de middelen regelmatig en met het kortst mogelijke interval (meestal 1 maand)
  • Behandel alle dieren in huis.
  • Blijf behandelen, ook als u geen vlooien (meer) ziet en/of in de winter.
  • Behandel ook de omgeving met een omgevingsspray die niet alleen volwassen vlooien, maar ook de larven (en eitjes) doodt.
  • Behandel niet alleen het huis maar ook andere plaatsen waar het dier regelmatig komt bv. de auto.
  • Reinig dagelijks de plaatsen waar het dier ligt of vaak komt en de omgeving daarvan.

Plaatsen in huis waar veel larven en eitjes te vinden zijn

Lees verder
Deel deze pagina
LinkedIn
Facebook
Email
WhatsApp
Onze receptionisten staan je graag te woord
Gerelateerde berichten