Lindsay van den Bossche

Maak kennis met: Lindsay van den Bossche!

Lindsay heeft diergeneeskunde gestudeerd aan de Universiteit Utrecht. Als onderdeel van haar opleiding tot dierenarts heeft ze een deelgenomen aan het Honours Program aan de faculteit diergeneeskunde Utrecht. Hierin heeft ze de kans gekregen zichzelf gedurende dit extra jaar te ontwikkelen in het uitvoeren van wetenschappelijk onderzoek.  Tijdens de laatste fase van haar studie heeft ze daarnaast een externship Interne Geneeskunde een Neurologie gevolgd aan de Universiteit van Davis (Californië).

Na haar afstuderen in 2013 (Cum Laude) heeft ze gedurende 4 jaar in verschillende eerste en tweede-lijns klinieken in Nederland gewerkt als algemeen dierenarts. Dit om in de verschillende aspecten van het vak ervaring op te doen.  Haar hart heeft echter altijd bij de interne geneeskunde gelegen. Doordat ze meer verdieping zocht binnen de diergeneeskunde, heeft ze vanaf Oktober 2014 het werken in de kliniek gecombineerd met een PhD traject aan de faculteit Diergeneeskunde Utrecht. Dit vond ze af en toe een flinke uitdaging maar het heeft geresulteerd in een mooi proefschrift getiteld “Genetic and Functional Analysis of Congenital Portosystemic Shunts in Dogs” (december 2017). Tijdens deze periode heeft ze verschillende lezingen gegeven op (inter)nationale congressen.

Interne Geneeskunde

Toen de tijd rijp was heeft ze in september 2017 de kans gekregen om zichzelf te specialiseren in de interne geneeskunde. Dit heeft ze gedaan middels een Residency Internal Medicine aan de Faculteit Diergeneeskunde in Utrecht. Dit is een officieel Europees opleidingsprogramma tot specialist Interne geneeskunde voor hond en kat,. Hierbij wordt het werk in de kliniek gecombineerd met het opleiden van nieuwe dierenartsen, onderzoek en heel veel studeren. Dit opleidingsprogramma heeft ze succesvol afgerond door het behalen van het Europese examens in april 2021. Hierdoor mag ze zichzelf nu Europees Specialist Interne geneeskunde noemen.  

Sinds september 2020 is Lindsay werkzaam bij het MCD. Hier beoefent ze met veel passie en liefde voor het dier haar vak. Het fijne aan haar werk bij het MCD vindt ze dat ze werkt in een fijn team van internisten, zowel afgestudeerd als in opleiding. Daarnaast staat er een team van kundige paraveterinairen klaar om de zorg van het huisdier te kunnen faciliteren in een breed gebied van de interne geneeskunde. Hierdoor kan deze zorg op een zeer hoog niveau geleverd worden. Ondanks dat het MCD een groot bedrijf is, werken de specialisten van de verschillende afdelingen nauw samen. Dit om ervoor te zorgen dat het huisdier van hoge kwaliteit zorg wordt voorzien. 

Om zichzelf specialist te kunnen blijven noemen, vindt elke 5 jaar een accreditatie plaats. Hierin moet de dierenarts, in dit geval Lindsay, kunnen aantonen dat ze onder andere voldoende nascholing heeft gevolgd. Dit kan middels internationale congressen of bijvoorbeeld het geven van onderwijs en lezingen aan dierenartsen. Ook is het van belang dat ze voldoende affiniteit met wetenschappelijk onderzoek behoudt.