Beste huisdiereigenaar,
waarmee kunnen we je helpen?

Chirurgie

Onze chirurgen van de afdeling chirurgie voeren operaties uit aan de “weke delen”. Hieronder vallen operaties aan hoofd en hals, borstholte, buikholte, het gebied rond de anus en de ledematen.

Denk hierbij aan speekselcysten, stoktrauma van de bek, een te lang zacht verhemelte, te nauwe neusopeningen, schildkliertumoren, longtumoren, vreemde voorwerpen (stenen, oordopjes) in maag of darmen, liesbreuken, breuken naast de anus enz.

Zo kun je bij ons ook een afspraak maken voor de “poep-poli” als jouw hond of kat problemen heeft met de ontlasting. Maar ook bij de KNO-poli, de urologiepoli of de oncologische chirurgiepoli.

Heb je een verwijzing van jouw dierenarts voor de afdeling Chirurgie van het MCD? Ons team staat voor je klaar!

Onze receptionisten helpen je graag verder met het maken van een afspraak:

Het consult

Het eerste consult bij de afdeling chirurgie duurt meestal een half uur. Wij bespreken de klachten van jouw hond of kat en voeren een lichamelijk onderzoek uit. Bij een deel van de dieren is door de eigen dierenarts al vastgesteld wat er precies aan de hand is. In deze gevallen zal de operatie (indien er gelegenheid is) op dezelfde dag worden uitgevoerd.

Soms is van te voren niet helemaal duidelijk wat er precies aan de hand is. In dat geval zullen we bij het eerste consult proberen een exacte diagnose te stellen. Daarvoor zal soms extra onderzoek nodig zijn, bijvoorbeeld röntgenfoto’s of biopten voor weefselonderzoek. Ook kan er besloten worden tot echografisch onderzoek door de radioloog. Voor een deel van de patiënten wordt de beste informatie verkregen door middel van een CT-onderzoek.

Wij proberen zoveel mogelijk het aanvullend onderzoek tijdens of direct na het consult te laten plaatsvinden. Vaak wordt er bij het eerste consult ook al een afspraak voor een echo gemaakt. Op basis van de verzamelde gegevens wordt een behandelplan gemaakt dat met je besproken zal worden.

Het is belangrijk dat jouw hond of kat nuchter bij ons wordt aangeboden: eten mag op de dag van het consult niet. Drinken wel!

Operatie en opname

Voor de operatie bespreken wij (voor zover mogelijk) met jou wat de operatie precies inhoudt, wat de verwachtingen zijn, enz. Het is ook mogelijk dat pas tijdens het uitvoeren van de operatie blijkt wat er precies aan de hand is. Indien nodig overleggen wij op dat moment nog een keer met je.

Jouw hond of kat mag vaak dezelfde dag weer mee naar huis. Dat wordt direct na de operatie met je overlegt.

Dit geldt echter niet voor alle operaties. Bij operaties aan de darmen of aan de borstholte is een opname van minimaal een nacht nodig. Soms zijn de patiënten ook te ziek om al dezelfde of de volgende dag mee naar huis te kunnen. Vaak kan er pas tijdens of na de ingreep besloten worden wanneer de patiënt weer mee naar huis kan.

chirurgie

Anesthesie

Bij iedere patiënt die bij onze afdeling chirurgie komt kiezen wij een passende anesthesie. Hierbij houden wij rekening met:

  • Het soort operatie
  • De leeftijd van jouw hond of kat
  • De gezondheidstoestand
  • Ervaringen met eerdere anesthesie

Wij gebruiken moderne anesthetica die zeer veilig zijn. Als de operatie klaar is kan de werking weer snel opgeheven worden. Natuurlijk zorgen wij ook voor een goede pijnbestrijding tijdens en na de operatie.

Bij alle operaties bewaken wij de patiënt tijdens de voorbereiding en tijdens de ingreep door het meten van de hart- en longfunctie. Onze voorbereidingsruimte en operatiekamer zijn uitgerust met moderne bewakingsapparatuur die bij iedere patiënt aangesloten wordt. Wij zorgen bij alle patiënten voor automatische beademing zodat er geen enkel gevaar bestaat op een ademstilstand.

Opname

Voor een deel van de dieren is het verstandig dat ze wat langer opgenomen worden. Dit wordt vooral bepaald door de ernst van de aandoening en het verloop van de operatie. Meestal is dit van te voren bekend en bespreken wij dit vooraf met jou. Tijdens de opname periode is er altijd (24/7) verplegend personeel en een dierenarts (of specialist) aanwezig.   

Nazorg

Als jouw dier naar huis mag krijg je van ons een nazorgformulier mee. Wij bespreken dit met je als je jouw dier komt halen. Alle belangrijke zaken voor een goede nazorg worden schriftelijk aangegeven. Als jouw dier medicijnen nodig heeft voor de nabehandeling komt dit vanzelfsprekend ook aan de orde. Alle dieren krijgen voldoende pijnstillers mee naar huis.

Zie ook veel voorkomende operaties.

Tarieven

Onze receptionisten kunnen je bij het maken van een afspraak globaal voorlichten over de te verwachten kosten. Omdat bij het maken van de afspraak voor de afdeling chirurgie vaak niet duidelijk is welke onderzoeken en behandeling precies nodig zullen zijn betreft dit slechts een schatting.

Er wordt in alle gevallen een consult in rekening gebracht. Na het intakegesprek en het lichamelijk onderzoek wordt een onderzoeks- en/of behandelplan gemaakt. Voor het aanvullend onderzoek en de behandeling kan dan een kostenschatting gemaakt worden. Deze schatting is gebaseerd op een normaal verloop van de verrichtingen. De kosten worden berekend op basis van de operatietijd en de gebruikte materialen. Omdat er soms onvoorziene omstandigheden optreden is het vooraf niet altijd mogelijk precies te vertellen wat de uiteindelijke kosten zullen zijn.

Mochten de kosten onverhoopt niet aan de orde gebracht worden door de arts, dan is het raadzaam zelf tijdens het consult te vragen naar een kostenschatting. Hiermee kan onduidelijkheid achteraf worden voorkomen.

Onze chirurgen

All the nuances of registering at Vavada Casino in 2024. How to confirm registration on Vavada in a few seconds and play with bonuses after the first login to the created personal account.

Onze receptionisten staan je graag te woord

Deel deze pagina