Anesthesie

Vaak is het nodig dat uw dier onder narcose (ofwel anesthesie) gaat, bijvoorbeeld als hij of zij een operatie nodig heeft of als we een CT/scan maken. We maken op basis van de gezondheid, leeftijd, ras en de operatie een anesthesieplan op maat. Hierdoor is de narcose voor uw dier zo veilig en pijnloos als mogelijk.  

Het anesthesieplan

Bij de afdeling Orthopedie staat een anesthesieteam klaar om er samen met de chirurg voor te zorgen dat uw hond of kat veilig en pijnloos geopereerd kan worden. We zorgen ervoor dat we de nieuwe ontwikkelingen op het gebied van anesthesie bijhouden en toepassen.

Afbeelding 1. Hond onder anesthesie tijdens de voorbereiding op een operatie

Niet alleen wordt de pijnstilling tijdens de operatie in de gaten gehouden maar ook zorgen we ervoor dat dieren met pijn bij binnenkomst al pijnstilling krijgen. Ook na de operatie wordt pijn zoveel mogelijk voorkomen.

Voor wij uw hond of kat onder anesthesie brengen krijgt u van ons eerst een vragenformulier met daarop wat vragen over de gezondheid van uw hond of kat. Aan de hand van deze gegevens, het lichamelijk onderzoek en de gegevens van uw eigen dierenarts maken wij een anesthesieplan.

Ook leeftijd, ras, gewicht, medicatiegebruik en aard van de ingreep of operatie zijn hierbij van belang. Op deze manier kunnen we de anesthesie precies op de behoefte en conditie van uw hond of kat afstemmen. Zo zorgen wij voor optimale pijnstilling en veiligheid.

De hond of kat moet nuchter zijn voor het onder anesthesie brengen. Als u dat wilt, mag u gewoon bij het onder anesthesie brengen van uw dier aanwezig blijven. Voornamelijk honden zijn hierdoor vaak meer op hun gemak. Dit geldt ook voor het wakker worden na de ingreep.

Onder narcose brengen

Allereerst brengen we bij uw hond of kat een infuus aan in de poot. Hiermee kunnen later we de anesthesie altijd eenvoudig bijstellen en kan er bij problemen direct worden ingegrepen. Via dit infuus worden slaapmiddelen en pijnstillers toegediend en daarna valt uw hond of kat snel in slaap.

Als hij of zij slaapt zal er een beademingsbuisje in de luchtpijp worden geplaatst (intuberen) en sluiten we uw hond of kat aan op de beademing- en bewakingsapparatuur. Daarmee houden we hart- en longfuncties, temperatuur en anesthesiediepte nauwlettend in de gaten. Als uw hond of kat aan de achterzijde wordt geopereerd krijgt hij/zij in veel gevallen een ruggenprik, ofwel epidurale anesthesie.

Pas wanneer al deze handelingen zijn uitgevoerd en het te opereren gebied is geschoren zal uw hond of kat worden overgebracht naar de operatiekamer. Als u wilt, kunt u de operatie volgen achter de glazen deur vanuit de uitslaapkamer. Tegen het einde van de operatie wordt de anesthesie afgebouwd en maken we uw hond of kat weer wakker. Als u tijdens de operatie weg bent geweest, nemen wij contact met u op, zodat u erbij bent als uw dier weer wakker wordt. Dit stelt met name honden vaak gerust.

Als uw dier onder narcose gaat in verband met een scan, kijk dan voor aanvullende informatie bij CTscan of MRIscan.

Epidurale anesthesie

De ruggenprik, ook wel “epiduraal” genoemd, is een veilige manier om uw hond of kat tijdens en na de operatie extra pijnstilling te geven. Deze methode gebruiken we regelmatig bij dieren die aan de achterzijde geopereerd worden.

Om deze injectie zo steriel mogelijk te kunnen geven, scheren we een stukje van de vacht op de rug weg. Dit kale stukje huid wordt gereinigd en gedesinfecteerd. Als dit alles zorgvuldig gedaan is, wordt op steriele wijze een speciale naald tussen de wervels door in de “epidurale ruimte” ingebracht. Tot slot wordt er via deze naald een pijnstiller (morfine) ingespoten.

Lees verder
Deel deze pagina
LinkedIn
Facebook
Email
WhatsApp
Onze receptionisten staan je graag te woord
Gerelateerde berichten
Uw betrouwbare online apotheek Drogisterij Unique in Nederland https://medicijnen-online.nl/

All the nuances of registering at Vavada Casino in 2024. How to confirm registration on Vavada in a few seconds and play with bonuses after the first login to the created personal account.