Desensibilisatie

Bij deze behandeling (ook wel bekend als hyposensibilisatie of allergeenspecifieke immunotherapie = ASIT) krijgt uw hond injecties met een desensibilisatievloeistof. Bij 60-70% van de honden met atopische dermatitis geeft desensibilisatie een duidelijke vermindering van de klachten.

Wat doet desensibilisatie?

Bij desensibilisatie proberen we de hond minder gevoelig, ofwel “tolerant” te maken voor de allergenen waarvoor hij allergisch is. Bij gezonde honden is het immuunsysteem tolerant voor stoffen als huismijten en pollenkorrels, d.w.z. het immuunsysteem reageert niet op de aanwezigheid van deze stoffen. Maar bij een allergische hond is het immuunsysteem deze tolerantie verloren. Het immuunsysteem reageert daarom met een afweerreactie zodra deze stoffen het lichaam binnen komen. En dat uit zich in jeuk en ontsteking van de huid. Bij de desensibilisatie proberen we het immuunsysteem als het ware te heropvoeden, zodat het minder heftig op deze allergenen reageert. Dat doen we door middel van injecties met met steeds oplopende hoeveelheden van de allergenen.

Hoe gaat desensibilisatie in zijn werk?

De injectievloeistof bevat extracten van precies die allergenen waarvoor uw hond overgevoelig is. U geeft zelf de injecties aan uw hond volgens een bepaald schema met een steeds langere periode tussen de injecties en oplopende dosering.

In onze video “Swiebertje krijgt een desensibilisatie injectie” kunt u zien hoe u de injecties moet geven.

Combinatiebehandeling

Niet alle honden worden helemaal klachtenvrij door de desensibilisatie. Daarom combineren we vaak met andere behandelingsvormen, meestal gericht op de ondersteuning van de huidbarrière en/of de bestrijding van de microbiële ontsteking. Vooral in de eerste maanden van de desensibilisatie, als er nog weinig verbetering te zien is, maken we ook vaak gebruik van medicijnen die de jeuk en ontsteking van de huid remmen als tijdelijke aanvulling.

Vooruitzichten

In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, is de kans op succes bij een groot aantal allergenen niet kleiner dan bij weinig allergenen.
Het kan een tijdje duren voordat u resultaat van de behandeling ziet: gemiddeld 6 maanden. Na 8-9 maanden evalueren we de behandeling. Op dat moment blijkt  60-70% van de atopische honden duidelijk minder last te hebben van de klachten. Is de desensibilisatie succesvol, dan moet u de injecties levenslang blijven geven.

Rush immuuntherapie

Een nieuwe vorm van desensibilisatie is de Rush immuuntherapie. Hierbij wordt de behandeling versneld opgebouwd, waardoor het effect waarschijnlijk ook sneller zichtbaar wordt. Op het MCD voeren wij deze therapie uit tijdens een dag opname zodat de veiligheid optimaal is.

Lees verder
Deel deze pagina
LinkedIn
Facebook
Email
WhatsApp
Onze receptionisten staan je graag te woord
Gerelateerde berichten
Uw betrouwbare online apotheek Drogisterij Unique in Nederland https://medicijnen-online.nl/

All the nuances of registering at Vavada Casino in 2024. How to confirm registration on Vavada in a few seconds and play with bonuses after the first login to the created personal account.