Mijn hond kan niet plassen
Wij raden u aan om meteen contact op te nemen met uw dierenarts.
Als u dit niet doet, is dat niet alleen erg vervelend en pijnlijk voor uw hond, het kan ook blijvende schade geven:
- De blaas kan onherstelbaar beschadigen.
- De nieren kunnen stoppen met werken. Hieraan kan een hond overlijden.
De dierenarts kan:
- Een urinekatheter aanbrengen.
- De blaas aanprikken zodat deze kan leeglopen.
Zodra de blaas geleegd is, is er geen sprake meer van spoed.
- Uw hond kan bijkomen van de stress.
- Als er bloedafwijkingen zijn ontstaan (kalium, creatinine, SDMA) kunnen deze herstellen.
- De oorzaak van het plasprobleem kan onderzocht en behandeld worden.
Let op: uw hond moet minstens 4x per dag kunnen plassen. Soms kan dit alleen als de blaaskatheter aanwezig blijft. Dit geeft een verhoogde kans op een blaasontsteking. Het preventief geven van antibiotica wordt echter afgeraden!
Blaasstenen
Blaasstenen kunnen de plasbuis afsluiten. Mogelijk heeft de hond al langer blaasontsteking.
Wij stellen de diagnose meestal met echografisch onderzoek.
Blaasstenen en nierstenen
Na het terugspoelen van de stenen vanuit de plasbuis naar de blaas, kunnen wij de stenen chirurgisch verwijderen. De prognose is dus goed. Onderzoek van de stenen zal moeten uitwijzen hoe we kunnen voorkomen dat nieuwe stenen worden gevormd.
Lees verder bij blaasstenen.
Breuk bekkenbodemspieren
Honden met een breuk van de bekkenbodemspieren (hernia perinealis) hebben vaak moeite met poepen. De huid rond de anus bolt op bij het ontlasten. Door het vele persen kan de hond (meestal een reu) de blaas in de breuk persen. De blaashals wordt daarbij dubbelgevouwen en dichtgedrukt. De diagnose kan worden gesteld met rectaal toucher (hierbij voelt de dierenarts met een vinger naar de inhoud van het bekken). De blaas kan worden geleegd door een naaldje in de blaas te steken. Soms kan daarna een urinekatheter worden aangelegd. Het chirurgisch verhelpen van deze aandoening is over het algemeen goed mogelijk.
Lees verder bij hernia perinealis.
Spasme plasbuis
Om te kunnen plassen moet de blaas aanspannen en de plasbuis ontspannen.
Als dit niet goed gaat, we noemen dit urethrale dyssynergie, kan uw hond niet goed plassen. Een urinekatheter aanleggen kan echter zonder problemen. Dit probleem kan worden gezien bij reuen die worden behandeld met prednison, die om andere reden veel drinken of plassen of die een blaasontsteking hebben, maar vaak is de oorzaak onbekend. De aandoening wordt behandeld met medicijnen. Als de oorzaak onbekend is, is het resultaat van de behandeling soms teleurstellend.
Blaastumoren, tumoren van de plasbuis
Blaastumoren en tumoren van de plasbuis kunnen (de toegang tot) de plasbuis vernauwen of afsluiten. We stellen de diagnose met echogeleide biopten of zuigbiopten van de plasbuis.
Prognose:
- Tumoren van de blaas zijn soms operabel.
- De oudere teef heeft vaak last van tumoren van de plasbuis. Genezing is meestal niet mogelijk.
Lees verder bij tumoren.
Prostaattumor
Anders dan bij de mens, geeft een goedaardig vergrote prostaat bij de reu zelden plasproblemen. Tumoren van de prostaat kunnen wel plasproblemen geven. Een echo en biopten zorgen voor het vaststellen van tumoren van de prostaat. Een behandeling van een prostaattumor is bij de hond niet mogelijk.