ACP en artrose hond

Voor de behandeling van artrose, maar ook voor spier-, pees- of bandletsels, is er sinds enige tijd een alternatief beschikbaar voor de traditionele therapieën. Met behulp van zogenaamd autoloog geconditioneerd plasma (ACP), ook wel plaatjesrijk plasma (PRP) genoemd, kan pijn bij een hond met artrose verminderd worden, en de genezing van spieren, banden en pezen versneld worden.

Bij het herstel van een letsel vindt in het lichaam een reeks van genezingsprocessen plaats. Deze processen worden aangestuurd door onder andere groeifactoren uit bloedplaatjes die bij een letsel geactiveerd worden.

Door het ACP-proces worden zowel het aantal trombocyten als de concentratie groeifactoren significant verhoogd, wat een positieve invloed heeft op het pijnverloop en het genezingsproces van het versleten gewricht.

De behandeling

Met een speciaal ontwikkelde dubbele injectiespuit wordt een kleine hoeveelheid bloed (15 ml) uit een ader (uit de poot- of halsader) afgenomen. Daarna wordt het bloed met behulp van centrifugeren gescheiden. Het deel van het bloed dat de bloedplaatjes bevat wordt daarbij gescheiden van de rest. Vervolgens worden de actieve bestanddelen van het bloed geïnjecteerd in het gewricht. Na de injectie geven de ingespoten bloedplaatjes op de plaats van het letsel groeifactoren af die het genezingsproces ondersteunen.

Er is bekend dat een eenmalige injectie met ACP’s kan leiden tot maximaal 6 maanden minder pijn. Mochten de klachten eerder terug komen kan de injectie gewoon herhaald worden. Herhaaldelijk geven van ACP injecties is niet slecht voor een gewricht.

Het opstarten van lasertherapie aanvullend op de ACP injectie in het gewricht versterkt het effect van de ingespoten groeifactoren uit de ACP injectie en wordt door ons dan ook aangeraden. Deze lasertherapie wordt gegeven door dierenfysiotherapeuten. Die kunnen u mogelijk nog meer behandel adviezen geven (zie hiervoor ook dierfysiotherapie en artrose).

Artrose behandeling

Bekijk ook de andere onderdelen van de behandeling van artrose.

Lees verder
Deel deze pagina
LinkedIn
Facebook
Email
WhatsApp
Onze receptionisten staan je graag te woord
Gerelateerde berichten