Nierbekkenontsteking bij hond of kat
Honden en katten met een nierbekkenontsteking hebben soms alleen last van veel plassen en drinken. Een onbehandelde ontsteking van het nierbekken kan leiden tot nierfalen. Als de klinische klachten kunnen wijzen op een nierbekkenontsteking, raden wij u aan om een echo van de buik te maken en de inhoud van het nierbekken op kweek te laten zetten.
Het nierbekken is een holte in de nier van waarin de urine zich verzamelt en, via de urineleider, naar de urineblaas stroomt.
Symptomen nierbekkenontsteking
Soms zijn veel plassen en drinken de enige klachten van een nierbekkenontsteking bij de hond of kat. Dieren kunnen koorts hebben of klachten die wijzen op een blaasontsteking.
De karakteristieke rugpijn die bij mensen veel wordt waargenomen, wordt bij huisdieren zelden gezien.
Oorzaak nierbekkenontsteking
In veel gevallen wordt een nierbekkenontsteking veroorzaakt door een E. Coli bacterie.
Meestal komt de bacterie uit de blaas en kruipt hij via de urineleiders naar de nieren toe. In sommige gevallen is de bacterie via het bloed in de nieren terecht gekomen.
Dieren met nierstenen hebben een grotere kans op een nierbekkenontsteking. Ook hebben wij de indruk dat de aandoening vaker voorkomt bij Boxerpups dan bij andere hondenrassen.
Diagnose nierbekkenontsteking
Bij een echo van de buik is het nierbekken bij een ontsteking vaak verwijd is.
Onder echogeleide kunnen we urine uit het nierbekken halen voor een bacteriekweek en een gevoeligheidsbepaling (voor welke antibiotica is de bacterie resistent).
Behandeling nierbekkenontsteking
Een nierbekkenontsteking behandelen we vaak met antibiotica. Het formularium voor de hond en kat (richtlijn voor de dierenarts) stelt een behandeling van 4 tot 6 weken voor.
Als de klachten in die periode verdwijnen, is het raadzaam de bacteriekweek een week na het stoppen van de medicatie te herhalen. Zo kunnen we zien, of de bacterie definitief is overwonnen. Ook als de klachten helemaal weg zijn, is de kweek bij sommige dieren nog positief en moeten we de kuur verlengen.
Als de klachten niet verdwijnen, is het verstandig om eerder met een kweek te beginnen.
Antibiotica-resistentie
Bij langdurig antibioticagebruik neemt de kans op resistentievorming toe. De resistente bacterie kan dan doorgaan met zijn schadelijke werk. Het geven van dezelfde medicijnen heeft dan geen zin.
Om resistentie snel te herkennen en om een ander antibioticum te kunnen kiezen, is een bacteriekweek met gevoeligheidsbepaling aan te raden. De kosten van een dergelijk onderzoek zijn minder hoog dan de kosten en de gevolgen van een niet-effectieve behandeling.