Nierdieet

Voordat u start met een nierdieet, is het belangrijk dat we de oorzaak van het nierfalen bij uw huisdier uitzoeken. Het behandelen van de oorzaak van het nierfalen is belangrijker dan een dieet!

anatomie van een nier

Doel van het nierdieet 

Het nierdieet is bedoeld om de verslechtering van de nierfunctie te remmen.

De nieren van dieren met chronisch nierfalen (waarbij de schade dus blijvend is) kunnen nooit meer helemaal beter worden, maar wel verslechteren. Met een nier-dieet gaat de nierfunctie minder snel achteruit.

Een nier-dieet is fosfaatarm, eiwitarm en zoutarm, rijk aan vitamine B, en rijk aan goede vetzuren.

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat een nier-dieet effectief is. Naast het dieet moeten soms voedingssupplementen worden gegeven zoals kalium of fosfaatbinders.
In een Engels onderzoek naar katten met nierziekte had 1 op de 3 katten naast een dieet ook fosfaatbinders nodig, 1 op de 4 had extra kalium nodig.
Ongeveer 1 op de 5 katten moet ook behandeld worden voor een hoge bloeddruk.

Eiwitarm dieet = fosfaatarm dieet 

Bij dieren met nierfalen meten we vaak een verhoogd fosfaatgehalte in het bloed. Door een eiwit- en fosfaatarme voeding te geven kan deze stof minder schade aanrichten in het lichaam.

  • In het nierdieet zit een goede kwaliteit eiwit.
  • Daarom kan de hoeveelheid eiwit zo laag mogelijk gehouden worden.
  • Eiwitarme voeding bevat weinig fosfaat.

Nierdieet en fosfaatbinders 

Door het nierdieet moet de fosfaatwaarde in het bloed dalen. Het liefst tot onder de 1.5 mmol/l. Als uw huisdier minimaal 6 weken een nierdieet krijgt  en het fosfaatgehalte blijft te hoog, kan gestart worden met een fosfaatbinder.

Deze fosfaatbinder moet over elke maaltijd en over elk tussendoortje gestrooid worden. Voorbeelden zijn: Renalzin®, Ipakitine® en Ulcogant®.

Als uw hond of kat geen nierdieet wil eten, kan de fosfaatopname worden verminderd door het toevoegen van een fosfaatbinder aan normale voeding.

Een goed nierdieet heeft echter wel onze voorkeur.

Mijn huisdier is heel ziek. Gaat een nierdieet helpen?

Als uw hond of kat erg ziek is, braakt en niets wil eten, heeft het op dat moment nog geen zin om een nieuw dieet te geven. Uw huisdier kan  het beste worden opgenomen in bij een dierenarts. De patiënt kan dan worden behandeld met intraveneuze-infusen, medicijnen tegen de misselijkheid en andere medicijnen die de eetlust verbeteren.

In dit stadium is het belangrijker dat de patiënt iets gaat eten, dan dat het eten gezond is.

Als de oorzaak van het nierfalen bekend is, dient deze te worden behandeld. De oorzaak wegnemen (indien mogelijk) is de beste behandelwijze.

Als het kaliumgehalte te laag is, kunnen we kalium toevoegen aan het infuus. In veel gevallen verbetert hierdoor de nierfunctie, voelt een dier zich beter en komt ook de eetlust terug.De kalium moet bij opname minimaal 2x per dag worden gemeten.

Mijn hond lust het nierdieet niet

  • Het dieet is bedoeld om uw hond of kat langer in een goede conditie te houden.
  • Niet-eten is ongezonder dan ongezond eten
  • Probeer een ander nierdieet. Ze zijn te koop als brok en in blik of een kuipje.
  • Geef uw hond of kat een kleine hoeveelheid van het nierdieet door het normale voer. Als hij dat opeet, kunt u de hoeveelheid nierdieet verhogen. Neem de tijd. We hebben geen haast!
  • U mag fosfaatarme lekkernijen aan het dieet toevoegen, bijvoorbeeld slagroom of het wit van een ei. Zie de lijst met fosfaat-arme voeding en fosfaat-rijke voeding
  • U kunt uw dierenarts vragen om een zelf te bereiden nierdieet (of een voedingsdeskundige raadplegen)
Lees verder
Deel deze pagina
LinkedIn
Facebook
Email
WhatsApp
Onze receptionisten staan je graag te woord
Gerelateerde berichten
Uw betrouwbare online apotheek Drogisterij Unique in Nederland