Leverproblemen bij de kat

De lever ontvangt al het bloed uit de maag, darmen, milt en alvleesklier. In dit bloed zitten verteerd voedsel, afvalstoffen en andere stoffen als medicijnen. De lever bewerkt deze stoffen, zuivert het bloed en helpt bij de vertering. De lever produceert de meeste eiwitten die in het bloed zitten, inclusief de stollingseiwitten. Als een kat last heeft van een leveraandoening/ leverproblemen zijn al deze functies verstoord.

leverproblemen bij de kat

Symptomen leverprobleem bij de kat 

De symptomen van leverziekten zijn vaak vaag. Andere ziektes kunnen vergelijkbare problemen geven. Geelzucht is wel een specifiek teken dat er iets mis is met lever of galwegen.

Katten met een leverprobleem kunen last hebben van:

  • Sloomheid, lusteloosheid
  • Slechte eetlust en afvallen
  • Braken
  • Geelzucht
  • Koorts

Diagnose leverprobleem bij de kat

  • Standaard bloedonderzoek voor leverproblemen (oa. ALAT, galzuren, bilirubine) kan een aanwijzing geven dat er iets aan de hand is met de lever. Om te weten wat de oorzaak is, dat deze bloedwaarden gestegen zijn, is verder onderzoek nodig.
  • Aanvullend bloedonderzoek: stollingsonderzoek: bij leverproblemen kan de bloedstolling verstoord kan zijn.
  • Een kat met een vergrote lever heeft een leverprobleem. Een bloedonderzoek gaat niet meer duidelijkheid geven over de aard van het leverprobleem
  • Een kat met geelzucht heeft een leverprobleem en/of bloedarmoede. Leverwaarden meten in het bloed is niet nodig. Wel is het verstandig het aantal rode bloedcellen te meten (hematocriet, Ht)
  • Echo: om te weten wat de oorzaak van het leverprobleem is, zijn (bijna) altijd een echo en een biopt nodig
  • Weefselmonsters (biopten): met een leverbiopt kan een klein stukje lever worden weggehaald voor onderzoek onder de microscoop. Het nemen van dunne-naald biopten doet net zo weinig pijn als bloedprikken. Grotere biopten worden onder verdoving genomen. Een leverbiopt is bijna altijd nodig om de oorzaak van het leverprobleem aan te wijzen en een gerichte behandeling in de stellen

Leverproblemen bij de kat

– Leververvetting of lipidosis 

Een leververvetting is de meest gevonden oorzaak van geelzucht bij de kat.

Deze aandoening begint met een kat die, om wat voor reden dan ook, slecht eet. De kat wil opgeslagen lichaamsvet gebruiken als bron van energie. De lever moet dit vet verbranden, maar kan dit niet zonder stoffen die in het normale voedsel van de kat zitten. Omdat de lever steeds vetter wordt, gaat deze ook steeds slechter werken. Hierdoor wordt de kat nog misselijker, gaat nog minder eten, etc.

Om de kat te genezen is het nodig om:

  • De oorzaak van de slechte eetlust te achterhalen en te behandelen
  • De kat met dwang te voeren

– Bacteriële galwegontsteking
(Neutrofiele cholangitis, vroeger acute cholangitis)

Een darmbacterie is in de gal gekomen en geeft hier een ontsteking. Om te weten welke bacterie in de gal zit en voor welke antibiotica hij gevoelig is, is het nodig om de galblaas aan te prikken en de gal op kweek te zetten.

In de meeste gevallen geneest de ontsteking na 3 weken antibiotica. Soms is een langere kuur nodig. Na het stoppen van de antibiotica rade we aan om de kweek van de gal te herhalen. Dit doen we om te voorkomen dat de ontsteking zonder duidelijke symptomen blijft doorsudderen en blijvende schade veroorzaakt.

– Steriele galwegontsteking
(Lymfocytaire cholangiohepatitis, vroeger chronische cholangitis)

De galwegen zijn ontstoken en verwijd. In de gal is vaak geen bacterie aanwezig. Antibiotica helpen dan niet. De ziekte kan worden behandeld met prednison en ursachol (berengal). Deze stof komt uit een fabriek en wordt dus niet van echte berengal gemaakt.

De behandeling van deze aandoening is levenslang. De gemiddelde levensverwachting met de juiste behandeling is 795 dagen. Na 1, 2 en 3 jaar zijn rectievelijke nog 74%, 56% en 35% van de katten in leven (uit: proefschrift Corma Otte).

– Triaditis

Een triaditis is een combinatie van een steriele galwegontsteking, alvleesklierontsteking (pancreatitis) en darmontsteking (IBD).

– Levertumoren

  • Maligne lymfoom is de meest voorkomende tumor in de lever. Deze aandoening is vaak goed te behandelen met chemotherapie
  • Andere (primaire) levertumoren zijn vaak goed te opereren
  • Uitzaaiingen (van andere tumoren) in de lever hebben een slechte prognose
  • De diagnose leverkanker stellen we met een echo en biopten.

– Overige leverziektes bij de kat

  • PKD, polycystistic kidney disease: Katten met niercysten, kunnen ook cysten (vochtblazen) in de lever hebben
  • FIP, feline infectieuze peritonitis: Droge FIP kan ook in de lever voorkomen
  • Andere ziekten met hoge leverwaarden bij bloedonderzoek. Katten met maagdarmklachten of schildklierproblemen kunnen ook verhoogde leverwaarden hebben

Denkt u of uw dierenarts aan leverproblemen bij uw kat, dan zijn er dus veel mogelijkheden. We kunnen niet zomaar zeggen wat het is en wat de beste behandeling is. Daarvoor is meestal verder onderzoek nodig.

Lees verder
Deel deze pagina
LinkedIn
Facebook
Email
WhatsApp
Onze receptionisten staan je graag te woord
Gerelateerde berichten
Uw betrouwbare online apotheek Drogisterij Unique in Nederland https://medicijnen-online.nl/ All the nuances of registering at Vavada Casino in 2024. How to confirm registration on Vavada in a few seconds and play with bonuses after the first login to the created personal account.