Anaalzaktumoren

Wat zijn anaalzaktumoren?

Anaalzaktumoren gaan uit van het klierweefsel van de anaalzakken en zijn gelegen naast de anus. Deze tumoren worden tot de meest kwaadaardige tumoren van de hond gerekend. Er kunnen al in een vroeg stadium uitzaaiingen ontstaan. Deze uitzaaiingen vormen zich het eerste in het bekken en in de lymfeknopen die net voor het bekken in de buik liggen.

Onderzoek

Bij een dier met een anaalzaktumor onderzoeken wij altijd zorgvuldig of er uitzaaiingen gevormd zijn. Het inwendig (rectaal) onderzoek en een echo van de buik zijn vaste onderdelen die wij altijd zullen uitvoeren. Vaak nemen wij ook biopten van mogelijk vergrote lymfknopen.
Nadat wij goed geïnventariseerd hebben of er uitzaaiingen zijn maken wij samen met de eigenaar een behandel plan. Voor het grootste deel van de honden begint de behandeling met een operatie.

Operatie anaalzaktumoren

De anaalzakken liggen onder de sluitspier, waardoor bij de operatie een deel van de sluitspier zal moeten worden weggehaald. Als de tumor erg groot is zal zelfs de hele sluitspier (helft) aan de kant van de tumor moeten worden verwijderd. Als de tumor eenmaal is verwijderd wordt er een plastiek uitgevoerd waardoor de stevigheid naast de anus wordt hersteld.

Incontinentie

Veel eigenaren maken zich zorgen over incontinentie na de operatie omdat er aan de sluitspier geopereerd moet worden.
Gelukkig kan dit meestal worden voorkomen. De andere sluitspierhelft kan zich meestal tegen de stevige plastiek aantrekken waardoor de anus toch gesloten blijft.

Lees verder
Deel deze pagina
LinkedIn
Facebook
Email
WhatsApp
Onze receptionisten staan je graag te woord
Gerelateerde berichten
Uw betrouwbare online apotheek Drogisterij Unique in Nederland