Anaplasma bij de hond

Anaplasma wordt door dezelfde teek overgebracht als de ziekte van Lyme. De parasiet is ook in Nederlandse teken gevonden. Een teek moet 24 tot 48 uur bloed zuigen voordat de ziekteverwekker van Anaplasma wordt overgedragen aan de hond. Een hond wordt 1-2 weken na besmetting ziek. De prognose is na behandeling goed.

Anaplasma en de ziekte van Lyme worden door dezelfde teek overgebracht
De ziekte van Lyme en Anaplasma worden door dezelfde teek overgebracht

Anaplasma komt voor in Nederland

Anaplasma phagocytophilum komt in heel Europa voor, dus ook in Nederland. Honden die positief testen op ziekte van Lyme, hebben mogelijk ook Anaplasma.

Anaplasma platys komt in Zuid-Europa voor. De patiënt kan gelijktijdig besmet zijn met Babesia en/of Ehrlichia canis.

Symptomen Anaplasma hond

  • Acute lusteloosheid
  • Slechte eetlust
  • Koorts
  • Kreupelheid (gewrichtsontsteking, polyartritis)
  • Bleke slijmvliezen
  • Diarree, braken
  • Huidbloedingen
  • Benauwdheid
  • Vergrote lymfeklieren, vergrote milt
  • Zelden: hoesten, oogontsteking, zwelling van de poten, veel drinken en neurologische verschijnselen.

Diagnose Anaplasma hond

Tot de diagnose Anaplasma komen we door middel van bloedonderzoek. Eén tot vier weken na blootstelling worden honden seropositief: het lichaam heeft antistoffen aangemaakt tegen de parasiet. De hond blijft daarna seropositief. Als we de antistoffen in het bloed vinden, bewijzen we daarmee, dat de hond ooit Anaplasma heeft gehad. Het bewijst niet dat Anaplasma de oorzaak is van de huidige klachten.

Om de parasiet te vinden die Anaplasma veroorzaakt, gebruiken we de PCR test (Polymerase Chain Reaction). Dit is een test, waarbij we het DNA van de bacterie aantonen. Een PCR test toont de parasiet zelf aan. Een negatief PCR-resultaat sluit deze echter niet uit.

Ervaren laboranten zien in het bloed van de patiënten de parasiet in de witte bloedcellen (uit bloed, beenmerg of lymfeknopen).

Behandeling Anaplasma hond

We behandelen Anaplasma vaak met doxycycline (3-4 weken). De meeste honden reageren snel op de behandeling en zijn vaak binnen 1-2 dagen na het begin van de behandeling klachtenvrij. Als die verbetering er niet snel is, is er waarschijnlijk meer aan de hand. Dan heeft de hond ook nog een andere ziekte.

Prognose Anaplasma hond

Na een behandeling genezen de meeste honden geheel en al. U hoeft zich dus geen zorgen te maken, uw hond is genezen en gezond.

Preventie Anaplasma

Vermijd blootstelling aan teken in het tekenseizoen (lente tot herfst). U kunt middelen geven die tegen teken beschermen (pipetjes, tekenband). Het is belangrijk om uw hond dagelijks op teken te onderzoeken en deze te verwijderen.

Anaplasma bij de mens

Infecties met A. phagocytophilum zijn gemeld bij de mens. Mensen besmetten zich, net als de hond, via een teek.

Anaplasma bij de kat

Meldingen van Anaplasma infecties bij de kat zijn zeldzaam.
De verschijnselen bij de kat zijn vergelijkbaar met de hond. Sommige katten krijgen koorts, maar de meeste katten worden niet ziek van een Anaplasma infectie.

Lees verder
Deel deze pagina
LinkedIn
Facebook
Email
WhatsApp
Onze receptionisten staan je graag te woord
Gerelateerde berichten
Uw betrouwbare online apotheek Drogisterij Unique in Nederland