Artroscopie kijkoperatie

Met een artroscopie ofwel kijkoperatie wordt een cameraatje in het gewricht gebracht. Afwijkingen in het gewricht kunnen hiermee goed in beeld worden gebracht. Daarna kunnen de afwijkingen direct behandeld worden.

Wat is een artroscopie, wat kunnen we artroscopisch doen?

Letterlijk betekent artro – scopie kijken in een gewricht. Bij honden en katten doen we deze ingreep met name in sommige gevallen van elleboogdysplasie. Een los processus anconeus of los processus coronoideus kunnen we tijdens een artroscopische operatie weghalen. Ook een OCD kan door de dierenarts artroscopisch worden behandeld.

Knie aandoeningen en schouderaandoeningen waaronder biceps pees tendinitis en osteochondrose zijn goed artroscopisch te behandelen.

Een kijkoperatie is een alternatief voor de ‘normale’ operatie.

Hoe werkt een kijkoperatie

Na het onder anesthesie brengen van uw hond of kat gaan we de poot scheren en wassen. In de operatiekamer maakt de orthopedisch chirurg twee kleine sneetjes in de elleboog. Door deze openingen worden buisjes (portals) in het gewricht geplaatst.

Door deze buisjes kunnen het cameraatje en instrumentarium in het gewricht worden gebracht. De kijkoperatie geeft ons veel informatie over het gewricht. De camera van de scope is namelijk veel beter dan ons eigen oog en geeft op het beeldscherm een vergroting van het gewricht (40x). Met de camera kunnen we het hele gewricht nauwkeurig onderzoeken.

Bij ontdekte afwijkingen kunnen we direct ingrijpen. Via de buisjes brengen we het benodigde instrument in het gewricht om het probleem te behandelen. Zo’n instrument gebruiken we bijvoorbeeld om een klein stukje bot of kraakbeen te vermalen of verwijderen.

Na de artroscopie

Na de ingreep hechten we de sneetjes. De kijkoperatie is minder belastend voor de hond of kat, waardoor de revalidatie sneller gaat.

Verschil artroscopie en een gewone operatie van een gewricht

Hierboven was al te lezen dat een artroscopie heel anders gedaan wordt dan een normale operatie. De artroscopie is daarmee minder belastend voor een gewricht dan een normale operatie (artrotomie). Soms is het de enige techniek om de diagnose te bevestigen (zoals een mediaal bandletsel van de schouder).

Door beeldvergroting heb je beter zicht op details. Een artroscopie is de gouden standaard als het gaat om het beoordelen van een gewrichtsoppervlak.

Een nadeel van artroscopie is dat het een moeilijke techniek is om aan te leren, en er speciale apparatuur nodig is. Daardoor is de ingreep vaak iets duurder dan een normale operatie van een gewricht.

Lees verder
Deel deze pagina
LinkedIn
Facebook
Email
WhatsApp
Onze receptionisten staan je graag te woord
Gerelateerde berichten
Uw betrouwbare online apotheek Drogisterij Unique in Nederland