Allergieonderzoek

Het is niet eenvoudig om vast te stellen of een hond atopische dermatitis heeft; er moet een heel scala aan onderzoeken worden uitgevoerd voordat we deze diagnose kunnen stellen. Als de diagnose eenmaal gesteld is, kunnen we allergietesten doen: door middel van een huidtest (intradermale test) of bloedonderzoek (serumtest) kunnen we proberen te achterhalen voor welke omgevingsallergenen de hond overgevoelig is.

Vooronderzoek

Om de diagnose atopische dermatitis te kunnen stellen moet aan een aantal voorwaarden voldaan worden. Ten eerste moet de aard van de huidproblemen bij deze allergie passen. Daarnaast moet de rol van infectieuze oorzaken en andere allergieën (zoals voedselallergie en vlooienallergie) duidelijk zijn. Als de symptomen passen en er is geen enkele andere oorzaak voor deze klachten te vinden, is de diagnose gesteld.

Allergietesten

Als bij uw hond de diagnose atopische dermatitis is gesteld, kunnen we door verder onderzoek achterhalen welke omgevingsallergenen verantwoordelijk zijn voor het uitlokken van de huidproblemen. Dit kan op twee manieren: een huidtest (intradermale test) en een bloedonderzoek (serumtest).

Allergietest bij de hond Een huidtest of intradermale test

Allergietesten zijn dus niet bedoeld om de diagnose atopie te stellen of te bevestigen. De testen worden pas gedaan als de diagnose al gesteld is, en dienen als uitgangspunt voor een behandeling door middel van desensibilisatie of allergeen specifieke immunotherapie.

Huidtest

Hoe de huidtest in zijn werk gaat, ziet u hier:

Bloedtest

In het bloed is te zien of het lichaam antistoffen heeft aangemaakt tegen bepaalde allergenen. Voor dit bloedonderzoek (serumtest) wordt wat bloed afgenomen en opgestuurd naar een gespecialiseerd laboratorium.

Dit laboratorium test een vast panel aan allergenen (Noord-Europees panel), waarin zowel mijten, pollenkorrels als huidschilfers van andere dieren zijn opgenomen. Klik hier om te zien welke allergenen dit zijn. Na ongeveer 10 dagen kunt u de uitslag verwachten.

Betrouwbaarheid van de allergietesten

Geen enkele allergietest geeft voor 100% duidelijkheid. Daarom is het zinvol de uitslag van de beide allergietesten naast elkaar te leggen. Een negatieve uitslag hoeft niet altijd te betekenen de hond niet allergisch is. Het geeft alleen aan dat er op dat moment geen antistoffen tegen de geteste omgevingsallergenen zijn te vinden. Een positieve uitslag betekent dat het lichaam met de bewuste allergenen in aanraking is geweest en het immuunsysteem hier op heeft gereageerd, maar dit betekent niet automatisch dat de huidklachten die een hond heeft, hier mee te maken hebben. Het is daarom belangrijk dat de testen pas gedaan worden als het hele traject doorlopen is.

Lees verder
Deel deze pagina
LinkedIn
Facebook
Email
WhatsApp
Onze receptionisten staan je graag te woord
Gerelateerde berichten
Uw betrouwbare online apotheek Drogisterij Unique in Nederland https://medicijnen-online.nl/