Atopie

Atopie is geen ziekte, het is een aanleg om een allergische aandoening te krijgen. Bij de hond komt deze allergische aandoening meestal via de huid tot uiting, dit heet atopische dermatitis.

Atopische dermatitis is een chronische huidziekte, met sterk wisselende klachten van huidontsteking en jeuk. De ziekte heeft een erfelijke basis. Omgevingsfactoren bepalen verder of een hond deze aanleg ook daadwerkelijk ontwikkeld.. Als de aanleg eenmaal ontwikkeld is, kunnen de huidklachten worden uitgelokt door verschillende prikkels zoals omgevingsallergenen of voedselallergenen, maar ook omgevingstemperatuur of hormonale schommelingen.

Atopie
Typische verdeling van de huidafwijkingen bij atopie

We kunnen een hond met deze ziekte niet genezen, omdat de aanleg niet kan worden veranderd. Wél kunnen we de problemen zo goed mogelijk onder controle houden. Hiertoe moeten we in kaart brengen welke combinatie van prikkels een rol spelen bij het veroorzaken van de klachten. Dit is voor iedere hond weer anders. Door hierop zo veel mogelijk in te spelen, kunnen we voor de meeste atopische honden de jeuk en de huidontsteking tot een minimum beperken.

Lees verder
Deel deze pagina
LinkedIn
Facebook
Email
WhatsApp
Onze receptionisten staan je graag te woord
Gerelateerde berichten
Uw betrouwbare online apotheek Drogisterij Unique in Nederland