Pollenallergie

Een (relatief klein) deel van de honden met atopische dermatitis is allergisch voor pollen en hebben dus een pollenallergie. Deze honden hebben meestal seizoensgebonden klachten, d.w.z. dat de jeuk en de huidproblemen uitsluitend aanwezig zijn, of in ieder geval veel erger, in het bloeiseizoen van de planten waarvoor ze allergisch zijn.

Wat is pollen?

Pollen of stuifmeel bevat de mannelijke geslachtscellen van de plant. Deze cellen moeten naar het vrouwelijke deel van de bloemen, om zaad te kunnen vormen. Sommige planten gebruiken voor dit transport insecten, anderen maken gebruik van de wind. Deze laatste groep zijn de boosdoeners bij pollenallergie.

Welke pollen kunnen allergische klachten veroorzaken?

In principe kan een hond voor de pollen van iedere plant allergisch worden, maar er zijn planten waarvan bekend is dat ze sneller allergie veroorzaken dan andere planten, zoals de berk, de vossenstaart (een grassoort) en de ambrosia (een uit de USA overgewaaid plantje). Meestal worden de planten die allergie kunnen veroorzaken, ingedeeld in drie groepen: grassen, (on)kruiden en bomen/struiken.


Bijvoet

Wat kan ik doen als mijn hond allergisch is voor pollen?

Uw dierenarts/dermatoloog kan u precies vertellen voor welke pollen uw  hond allergisch is door een bloedonderzoek en een huidtest te doen. Op de pollenkalender vindt u  informatie inclusief foto’s van de bewuste planten. Als het maar één of enkele planten zijn, kunt u proberen die planten in hun bloeiseizoen te vermijden. Het bloeiseizoen vindt u natuurlijk ook op de pollenkalender.
Als uw hond allergisch is voor diverse pollen, zijn er verschillende behandelingsmogelijkheden, o.a. desensibilisatie.

Lees verder
Deel deze pagina
LinkedIn
Facebook
Email
WhatsApp
Onze receptionisten staan je graag te woord
Gerelateerde berichten