Is mijn hond of kat benauwd?

Uw hond of kat ademt anders. Wat betekent dit? Is de hond of kat benauwd of is er iets anders aan de hand? 

Een gezonde hond of kat heeft in rust een ademhalingsfrequentie tussen de 10 en 30 per minuut. Bij een normale ademhaling gaat zowel de borstkas als de buik een beetje naar buiten. Een gezonde dier maakt geen duidelijk hoorbaar geluid bij het ademhalen (behalve grommen, mauwen, blaffen, spinnen, etc.).

hijgende hond en kat

Snelle en oppervlakkige ademhaling bij de hond

Een snelle en oppervlakkige ademhaling is een variant op hijgen. Uw hond hoeft niet benauwd te zijn. Uw hond kan het warm hebben, honger hebben, pijn hebben, zenuwachtig of gestrest zijn of bijvoorbeeld moeten plassen. Sommige honden kunnen heel zachtjes piepen.

Als uw hond blij opspringt als u opstaat, zijn normale rondje kan lopen, normaal eet, drinkt, plast en poept, is de kans dat er echt iets aan de hand is erg klein. Uw hond probeert uw aandacht te krijgen.

Negeer uw hond als hij op deze manier uw aandacht probeert te krijgen en beloon normaal gedrag met aandacht en liefde. Zorg dat uw hond zijn energie kwijt kan.

Als u twijfelt: maak een filmpje van het afwijkende gedrag en neem dit mee naar uw dierenarts zodat die het filmpje kan bekijken en uw hond kan onderzoeken.

Lees verder bij hijgen.

Snelle en oppervlakkige ademhaling bij de kat

Katten hijgen niet. Alleen als de kat flink aan het spelen is kan ze soms iets laten zien wat hier op lijkt.

Extreme stress kan wel gepaard gaan met open mond hijgen. Dit constateert de dierenarts wel eens bij katten met schildklierproblemen. Deze katten zijn ouder dan 5 jaar, vallen af ondanks goede eetlust en plassen in de helft van de gevallen meer dan voorheen.

Lees verder bij te snel werkende schildklier kat

Afwijkende geluiden bij het ademen

Als uw hond of kat een ander stemgeluid heeft, niet meer kan blaffen of mauwen, (nog) meer snurkt, een piepend of hard en rauw geluid maakt bij het ademhalen, betekent dit dat er een vernauwing zit in de luchtwegen.

Dit kan een probleem zijn van de neus, keel, stembanden of luchtpijp.
Als het geluid verdwijnt als uw huisdier door zijn mond ademt, zit de oorzaak van het probleem in of vlak achter de neus.

Dit soort problemen is vaak niet zichtbaar op een röntgenfoto. Een kijkonderzoek (rhino– of bronchoscopie) is aan te raden om de oorzaak van het bijgeluid op te sporen.

Afhankelijk van de ernst van de benauwdheid en hoe snel het erger wordt, is een spoedbezoek aan de dierenarts aan te raden.

Lees verder bij stembandverlamming, waarom kan mijn kat niet miauwen?.


Rhinoscopie

Snelle en te diepe ademhaling

Mogelijk wordt de buik of borstingang bij inademen naar binnen gezogen.

Uw hond/kat is benauwd en u moet (met spoed) een dierenarts opzoeken.

  • Als uw huisdier bij ons bekend is met een hartprobleem, geven we vaak eerst plasmedicatie. Zie hartproblemen hond of hartproblemen kat
  • In andere gevallen maken we vaak een röntgenfoto om meer duidelijkheid te krijgen over de oorsprong van de benauwdheid: is er bijvoorbeeld sprake van een longontsteking, vocht rond de longen.


Vocht rond de longen van een kat (röntgenfoto)

Buikpers bij het uitademen

Als uw hond/kat moeite heeft met uitademen, wijst dat mogelijk op een longontsteking (interstitiële pneumonie), long emfyseem of littekenweefsel in de longen (COPD) ten gevolge van een chronische bronchitis (kat).


kat met COPD (CT scan)

COPD komt bij honden zelden voor. Als uw hond ook zachtjes kreunt bij het ademhalen, is er mogelijk een andere oorzaak voor het afwijkende ademhaling (zie boven)

De diagnose wordt gesteld met een röntgenfoto en mogelijk een bronchoscopie

Bronchoscopie

Lees verder
Deel deze pagina
LinkedIn
Facebook
Email
WhatsApp
Onze receptionisten staan je graag te woord
Gerelateerde berichten