Bronchoscopie: kijkonderzoek van de longen

Een kijkonderzoek van de longen en luchtwegen (bronchoscopie) is bedoeld om meer inzicht te krijgen in de ziekte van uw hond of kat. De behandeling kan daarna gerichter worden ingezet en het geven van onnodige medicatie kunnen we zo voorkomen.

Als er een vreemd voorwerp in de luchtwegen zit, kunnen we dit bij de scopie weghalen.

Reden voor een bronchoscopie

Een bronchoscopie kan worden ingezet bij dieren die een afwijkend geluid maken bij het ademen, bij dieren die hoesten en bij dieren die mogelijk een vreemd voorwerp in de luchtwegen hebben gekregen. Bij het onderzoek kunnen we weefselmonsters nemen. Bij ontstekingen van de luchtwegen en longen kunnen we een spoelsel nemen voor cel onderzoek en een bacteriekweek.

Poliklinisch 

Een kijkonderzoek wordt bij het MCD vrijwel altijd poliklinisch uitgevoerd. Als een patiënt staat afgesproken voor een bronchoscopie kan het onderzoek aansluitend op het intake gesprek worden uitgevoerd. In de meeste gevallen staat u binnen een uur weer met een wakkere hond of kat bij uw auto.
Als uw hond of kat geopereerd moet worden, streven we ernaar dat uw hond of kat aansluitend op het onderzoek, tijdens dezelfde narcose, geopereerd kan worden.

Nuchter

Voor onderzoek van de longen en luchtwegen vragen wij u de hond of kat de 8 uur voorafgaand aan het onderzoek geen eten te geven. Drinken mag tot een uur voor het geplande onderzoek.

Als uw hond of kat al medicijnen krijgt, kunnen deze in de meeste gevallen met een klein stukje worst of iets dergelijks worden gegeven

Het intake gesprek

Tijdens dit gesprek bespreken we wat de problemen van uw hond of kat zijn en we onderzoeken uw hond of kat lichamelijk. Wij kijken welk onderzoek al door uw eigen dierenarts is uitgevoerd. Hierna bespreken wij een plan voor aanvullend onderzoek met u en kunnen we een kostenschatting maken. Indien nodig maken we aansluitend een röntgenfoto van de borstkas.

Onder anesthesie

Een kijkonderzoek doen we onder algehele narcose. Uw hond of kat krijgt hartbewaking. Het soort anesthesie is afhankelijk van de klinische toestand van uw hond of kat. Als wij het anesthesierisico te hoog vinden, zullen wij na het intake gesprek adviseren geen bronchoscopie te doen.

Prednison en een bronchoscopie

Het gebruik van prednison in de 6 weken voorafgaand aan dit onderzoek raden we sterk af, omdat we dan sommige ziekten niet kunnen vaststellen.

Als uw hond of kat al prednison slikt en 6 weken zonder prednison geen optie is, zullen we tijdens het intakegesprek kijken wat verstandig is. In sommige gevallen zullen we de bronchoscopie wel laten doorgaan.

Vreemde voorwerpen en weefselmonsters

Als de oorzaak van de klachten een vreemd voorwerp is, zullen we deze bronchoscopisch proberen te verwijderen.

Indien nodig kunnen we weefselmonsters (biopten) of een spoelsel nemen voor verder onderzoek. De uitslagen van dit weefselonderzoek volgen na een week. Wij praten u tijdens of na het onderzoek bij over onze verwachtingen.


Besje in luchtpijp wordt verwijderd

Besje in luchtpijp wordt verwijderd

Voorlopig behandelplan

In afwachting van de uitslagen van het weefselonderzoek  zullen we een voorlopig behandelplan opstellen.

Een verslag van het onderzoek gaat nog dezelfde dag naar uw dierenarts. U krijgt per mail een kopie van dit verslag.

Definitief behandelplan

Als de uitslagen van alle onderzoeken bekend zijn, volgt een definitief advies.

Deze sturen we per mail aan uw dierenarts (u krijgt een kopie). Omdat de uitslag vaak dierenartsentaal bevat, zullen wij voor u de uitslagen mondeling toelichten.

Nazorg

Na de bronchoscopie blijven we u begeleiden in de behandeling van uw hond of kat. U kunt ons bellen of mailen voor overleg, zolang als we samen denken dat nodig is. Medicijnen kunt u in de meeste gevallen bij uw eigen dierenarts halen. In sommige gevallen zullen we adviseren om voor controle terug te komen.

Lees verder
Deel deze pagina
LinkedIn
Facebook
Email
WhatsApp
Onze receptionisten staan je graag te woord
Gerelateerde berichten
Uw betrouwbare online apotheek Drogisterij Unique in Nederland