Chronische bronchitis (hond)

Een bronchitis is een ontsteking van de bronchiën: de kleinere luchtwegen in de longen en gaat gepaard met hoesten.

Bij een acute bronchitis spreken we meestal van kennelhoest. Deze aandoening wordt veroorzaakt door verschillende virussen en bacteriën en gaat over het algemeen vanzelf over.

Bij een chronische bronchitis zijn de luchtwegen zonder duidelijke reden ontstoken. Deze ontsteking geeft zonder behandeling in de loop van de jaren steeds meer klachten. Hoe eerder de diagnose wordt gesteld en een goede behandeling wordt ingesteld, des te beter is de prognose.

klik hier voor meer informatie over een acute bronchitis / kennelhoest

Bij chronische bronchitis zijn de luchtwegen blijvend veranderd
Bij chronische bronchitis zijn de luchtwegen blijvend veranderd

Verschijnselen chronische bronchitis hond 

Chronische bronchitis wordt vaker bij kleine dan bij grote honden gevonden. Honden met bronchitis zijn vaak van middelbare leeftijd of ouder en zijn vaak te dik. De hoestklachten bestaan al minimaal 2 maanden.

Honden met chronische bronchitis hoesten dagelijks. In eerste instantie is vaak sprake van een droge (”rokers”) hoest. In een later stadium gaan de luchtwegen vaak meer slijm produceren, waardoor de hoest meer rochelend wordt.

De meeste hondjes hebben naast het hoesten geen andere klachten. Een enkel dier kan flauwvallen tijdens het hoesten, of vocht vasthouden in de buik.

Diagnose chronische bronchitis

Op een röntgenfoto zijn vaak verdikte wanden van de bronchiën te zien als cirkeltjes (donuts) en parallel lopende lijntjes (tramrails).

Veel oudere kleine honden hebben naast bronchitis ook een lekkende hartklep (hartruis) of een samengevallen luchtpijp (tracheacollaps). Omdat deze 3 problemen allebei hoestklachten geven, is het stellen van de juiste diagnose en het instellen van een goede behandeling soms lastig.

Een goed en gericht onderzoek en een heldere diagnose kunnen een onnodige dure behandeling van deze afwijkingen voorkomen. Met behulp van een echo, bronchoscopie en een longspoeling kunnen we andere oorzaken van chronisch hoesten uitsluiten.

Behandeling chronische bronchitis

– Onderdrukken van de hoest

  • Als uw hond hoest, beschadigen de luchtpijpjes. Het is daarom belangrijk om niet in de buurt van uw hond te roken, geen parfums te gebruiken en stof te voorkomen. Als uw huis wordt verbouwd, of als er wordt geschilderd, is het beter om uw hond uit huis te plaatsen. U kunt beter uit de buurt blijven van honden met kennelhoest.  Als uw huis erg vochtig is, is ventilatie erg belangrijk
  • Als uw hond gaat hoesten als hij druk is, blaft of uitgaat, is het raadzaam deze situaties voorlopig te mijden
  • Gebruik een borsttuig in plaats van een halsband.
  • Het effect van het geven van hoestdrankjes en codeïne is vaak teleurstellend

– Afvallen

  • Als uw hond te dik is, raden wij u aan uw hond te laten afvallen. Uw dierenarts kan daarbij helpen.

– Medicijnen:

  • Prednisontabletten zijn vaak nodig om de ontsteking te onderdrukken. Het medicijn moet vaak levenslang worden gegeven. Omdat dit geneesmiddel ook veel bijwerkingen heeft, zoeken wij een zo laag mogelijke dosering.
  • Prednison inademen: bijna alle mensen met chronische bronchitis krijgen prednison (-achtige medicijnen) per inhalatie, omdat dit veel minder bijwerkingen geeft. In veel gevallen moeten de eigenaar en hond getraind worden voordat het lukt deze medicijnen op deze manier te geven. De medicijnen worden gegeven via een Aerodawg®, een voorzetkamer waarin het medicijn “gepuft” wordt. U moet de hond trainen 10 keer in- en uit te ademen met deze toeter op zijn neus. Een babyvoorzetkamer is goedkoper, maar niet geschikt (zie onderstaand filmpje)
  • Bronchodilatatoren: middelen als theofilline en salbutamol worden vaak voorgeschreven bij honden, maar er is weinig bewijs dat dit veel toevoegt aan de behandeling.
  • Antibiotica: dieren met een chronische bronchitis krijgen makkelijker een longontsteking. In die gevallen wordt een antibioticum voorgeschreven.

Medicatie ingeven met de Aerodawg®

Prognose chronische bronchitis hond

De behandeling van een chronische bronchitis is gericht op het minimaliseren van de klinische klachten en het remmen van verdere schade aan de luchtwegen. Deze behandeling is levenslang en het is niet ongebruikelijk dat dieren zo nu en dan een terugval hebben.

De behandeling vergt veel van u, als eigenaar. Over het algemeen geldt: hoe eerder we effectief ingrijpen, hoe groter de kans op een goed resultaat.

Lees verder
Deel deze pagina
LinkedIn
Facebook
Email
WhatsApp
Onze receptionisten staan je graag te woord
Gerelateerde berichten