Mijn hond hoest

Een hond kan om veel verschillende redenen gaan hoesten. Hieronder kunt u doorklikken naar de pagina met gedetailleerde informatie. In veel gevallen zijn antibiotica niet nodig.

Hond met steen in luchtpijp
Hond die hoest door steen in de luchtpijp (röntgenfoto)

Kennelhoest (infectieuze bronchitis)

Is uw hond is contact geweest met een verkouden hond en loopt hij nu zelf te hoesten en heeft hij waterige ogen en/of een snotneus? Dan heeft hij mogelijk last van kennelhoest.

Lees verder bij Kennelhoest

Longontsteking

Heeft uw hond naast bovengenoemde problemen ook koorts en voelt hij zich ziek, dan heeft hij mogelijk last van een longontsteking. Longontstekingen kunnen ook door verslikken of een grasaar worden veroorzaakt.

Lees verder bij Longontsteking

Bronchitis (allergische bronchitis)

Als uw hond al langer een droge hoest heeft, maar verder geen andere klachten, dan wijst dat mogelijk op een chronische bronchitis. Een vroegtijdige behandeling kan de ziekte effectief remmen en de prognose positief beïnvloeden.

hond met bronchitis krijgt inhalatie-medicatie via aerodawq
Noushka krijgt medicijnen via inademen

Lees verder bij Bronchitis hond.

Collaps van de luchtpijp

Bij kleine hondjes van middelbare leeftijd kan de luchtpijp slap worden en afplatten. Dit leidt vaak tot een harde toeterende hoest. Net als bij een chronische bronchitis kan op tijd ingrijpen later leed voorkomen.

Lees verder bij Luchtpijp aandoening

Tumoren

Tumoren komen vrijwel altijd voor bij oudere honden. Zitten de tumoren in de luchtwegen, dan kunnen deze hoestklachten geven. De diagnose wordt over het algemeen gesteld met een röntgenfoto of bronchoscopie. Longkanker is soms goed te opereren.

Lees verder bij Longkanker

Vreemde voorwerpen in de luchtpijp

Komt uw hond hoestend en proestend uit het hoge gras, of zijn de klachten ontstaan toen uw hond zich verslikte, dan is er waarschijnlijk sprake van een vreemd voorwerp in de luchtpijp. Neem met spoed contact op met uw dierenarts.

Lees verder bij Hond iets in keel

Hartfalen

Honden met hartklachten kunnen ook hoesten. Oudere honden kunnen vaak én hartproblemen én luchtwegproblemen hebben. Een hartruis bij de hoestende hond, wil dus niet altijd zeggen dat de klachten ook echt van het hart vandaan komen. Honden met een chronische bronchitis hebben vaak ook een hartruis.
Plaspillen kunnen de hoestprikkel bij chronische bronchitis verminderen en werken dus niet alleen bij hartproblemen. Een hond die minder gaat hoesten na het geven van plaspillen,

hoeft dus ook niet persé een hartprobleem te hebben. Veel honden met een hartruis krijgen onnodig dure hartmedicatie in plaats van de goedkopere medicijnen voor een chronische bronchitis. Een goed onderzoek van het hart en een onafhankelijk advies kunnen u veel kosten besparen.

Lees verder bij Hartruis hond

Lees verder
Deel deze pagina
LinkedIn
Facebook
Email
WhatsApp
Onze receptionisten staan je graag te woord
Gerelateerde berichten
Uw betrouwbare online apotheek Drogisterij Unique in Nederland