2M Antilichaamtest

De 2M Antilichaamtest is een bloedtest om een ontsteking van de kauwspieren aan te tonen bij de hond. Deze ziekte heet myositis van de kauwspieren of masticatory muscle myositis (MMM). Het is een auto-immuunziekte: de hond maakt antilichamen tegen zijn eigen kauwspieren. Dit veroorzaakt koorts, pijn bij het eten en kauwen, en uiteindelijk worden de spieren op de kop heel dun (spieratrofie). Door deze spieratrofie krijgt de hond een raar punthoofd.

Honden hebben in de kauwspieren een type spiervezels zitten die niet in andere spieren voorkomt. Dit type spiervezel is de 2M spiervezel. Als een hond antilichamen maakt tegen dit type spiervezel, krijgt de hond een ontsteking aan de kauwspieren, en niet aan de andere spieren.

Met de 2M antilichaam test worden antilichamen tegen de 2M spiervezels aangetoond. Als de test hoger is dan 1:100, dan is de test positief. Dan weten we zeker dat de hond myositis van de kauwspieren (MMM) heeft. Een spierbiopt (onderzoek aan een stukje chirurgisch weggenomen weefsel uit de kauwspieren) kan informatie opleveren over de prognose. Met de bloedtest weten we niet in welk stadium de ziekte is en of er al veel littekenweefsel ontstaan is.

myositis kauwspieren hond 2M antilichaamtest Een hond met myositis van de kauwspieren heeft pijn bij het openen van de bek

Prednisolon beïnvloedt de uitkomst van de test

Als we een hond eerst behandelen met prednison of andere corticosteroïden, voordat bloed afgenomen wordt, dan kan de test minder duidelijke resultaten geven: er kunnen minder antilichamen gemeten worden, waardoor de test negatief of dubieus is. Wij raden aan om altijd bloed af te nemen voordat u met een behandeling begint. Als u nog niet zeker weet of u de test wil laten uitvoeren: het bloed kan ingevroren enkele weken bewaard worden. In afwachting van de uitslagen, kunnen we natuurlijk wel alvast starten met prednisolon.

Heeft het zin om de 2M antilichaamtest te herhalen?

In het begin van de ziekte kunnen er nog weinig antilichamen te meten zijn, en stijgt de hoeveelheid pas later. Bij twijfel over een negatieve uitslag, kunnen we de test dus herhalen. We kunnen de 2M antilichaamtest niet gebruiken om het succes van de behandeling te beoordelen: als je start met de medicijnen wordt de hoeveelheid antilichamen altijd minder. Het succes van de behandeling beoordelen we met lichamelijk onderzoek: de kaakbewegingen moeten weer normaal worden, de mond weer ver genoeg open zonder pijn. De behandeling met corticosteroïden zorgt zelf ook voor wat spierafbraak. dat de kauwspieren dus eerst nog magerder worden, is niet meteen een teken dat de ziekte erger wordt.

Lees verder
Deel deze pagina
LinkedIn
Facebook
Email
WhatsApp
Onze receptionisten staan je graag te woord
Gerelateerde berichten
Uw betrouwbare online apotheek Drogisterij Unique in Nederland