EHBO bij hond en kat

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Het is belangrijk om snel en goed te handelen als er iets ernstigs met je hond of kat is gebeurd. Maar wat kan je dan het beste doen? In dit artikel leest u alles over EHBO bij de hond en kat. 

1. Hoe weet ik wanneer ik naar de dierenarts moet (of nog even af kan wachten tot het beter gaat)?

Weet u niet of u kunt wachten? Bel ons of controleer onze symptoomchecker.

2. In welke gevallen moet mijn huisdier met spoed naar de dierenarts?

In sommige gevallen is het belangrijk dat uw dier met spoed door een dierenarts wordt gezien. De Spoedkliniek van het Medisch Centrum voor Dieren is buiten reguliere werktijden geopend voor spoedopvang. Lees hier wat veel voorkomende spoedgevallen zijn.

3. Mijn huisdier is gebeten door een ander dier.

Bij gevallen van trauma zoals bijtwonden, botbreuken en een klaplong is het van belang dat u zo snel mogelijk een dierenarts inschakelt.

4. Mijn huisdier bloedt hevig na een ongeluk, wat moet ik nu doen?

Veel bloedverlies kan lijden tot een shocktoestand. Het is dan ook van belang de bloeding zo snel mogelijk te stelpen en een dierenarts te raadplegen.

5. Wat moet ik doen als mijn hond of kat iets giftigs heeft ingeslikt?

Op de pagina Vergiftigingen leest u welke stoffen/producten giftig zijn voor uw dier. Wacht bij twijfel niet af en raadpleeg direct een dierenarts. De dierenarts zal mogelijk contact opnemen met het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC) en bepalen of het zinvol is uw dier te laten braken of laxeren.

6. Mijn huisdier heeft kokend theewater over zich heen gehad, wat nu?

Net als bij mensen moeten brandwonden van kokend water direct onder de kraan met lauw water worden gehouden. Neem direct contact op met de dierenarts en overleg verdere stappen.

7. Hoe voorkom ik dat mijn huisdier oververhit raakt en wat moet ik doen als het toch gebeurd?

De normale lichaamstemperatuur van een hond is 38.0 tot 39.0 °C. Bij stress of bij inspanning kan deze waarde snel 0,5 tot 1,0 °C stijgen. Lees op de pagina Oververhitting wat u het beste kunt doen.

8. Mijn huisdier heeft een speeltje ingeslikt. Kan dat kwaad?

Als uw huisdier een vreemd voorwerp heeft ingeslikt, kan dat mogelijk schade veroorzaken. Lees hier wat u moet doen als uw huisdier een voorwerp heeft ingeslikt.

9. Kan ik zelf ook EHBO leren voor mijn hond en/of kat?

Om u goed voor te bereiden op ongelukken in huis, is het raadzaam om een EHBO koffer voor dieren in huis te hebben. Er zijn ook EHBO cursussen die u kunt volgen speciaal voor dieren.

Lees verder
Deel deze pagina
LinkedIn
Facebook
Email
WhatsApp
Onze receptionisten staan je graag te woord
Gerelateerde berichten
Uw betrouwbare online apotheek Drogisterij Unique in Nederland