Eliminatiedieet bij maagdarmproblemen

Een eliminatiedieet is een dieet dat wordt gebruikt bij het opsporen van voedselovergevoeligheid. Daarbij worden gedurende enige tijd alle voedingsmiddelen vermeden waar de hond of kat mogelijk overgevoelig voor kan zijn. Bij 50-70% van de dieren zijn een chronisch maagdarmproblemen met voeding op te lossen.

Uitvoering eliminatiedieet

Een eliminatiedieet is behoorlijk streng: uw huisdier mag gedurende de testperiode alleen water drinken en niets anders eten dan de voorgeschreven voeding (geen kluifjes, koekjes, snoepjes, andere tussendoortjes of dingen van straat). Als er sprake is van een allergie of intolerantie, dan zien we vaak binnen twee weken de eerste verbetering ontstaan. Na vier tot zes weken zouden de klachten (vrijwel) volledig moeten zijn verdwenen. Heeft uw huisdier in deze periode toch stiekem iets anders gegeten, dan is het advies om het eliminatiedieet een aantal weken langer voort te zetten.

Soms knapt een dier niet op van de ene voeding, maar wel van een andere. Daarom kan het raadzaam zijn om in overleg met de arts meerdere eliminatiediëten uit te voeren, voordat wordt geconcludeerd dat uw huisdier geen voedselovergevoeligheid heeft.

Het juiste testdieet

Voor het eliminatiedieet kunnen drie soorten hypoallergeen dieet gebruikt worden:

  • Voeding op basis van gehydrolyseerde eiwitten (klein geknipte eiwitten). Voorbeelden zijn Royal Canin® Anallergenic, Hill’s® z/d en Purina PRO PLAN® HA Hypoallergenic. In alle drie de gevallen betreft dit een complete voeding. Als de voeding een succes is, dan kan deze de rest van het leven gevoerd worden. Dit geldt niet als uw huisdier nog heel jong is. Overleg in dat geval met uw arts wat het beste is.
  • Een dieet met één eiwitbron. Het is belangrijk om een eiwitbron (diersoort) te kiezen die uw huisdier nog nooit heeft gegeten, zoals paard, konijn, hert of insect. Indien mogelijk wordt gekozen voor een incomplete voeding als testdieet, om de kans op overgevoeligheidsreacties te verkleinen. Als uw dier opknapt van dat voer, dan is het wel belangrijk dat het voor de lange termijn wordt aangevuld met een supplement. U kunt op dat moment ook overstappen naar een complete, hypoallergene voeding. Voorbeelden van incomplete voedingen zijn de verschillende varianten van Trovet® Unique Protein. Voorbeelden van complete voedingen zijn bijvoorbeeld Trovet® Hypoallergenic, Raw Veterinary Diets® Hypoallergenic (op basis van eend) of Hypoallergenic Insect en varianten van Vet-Concept.
  • Een zelfbereid dieet. Samen met de arts of in overleg met een voedingsspecialist wordt voor uw huisdier een dieet op maat samengesteld. Ook hiervoor wordt vaak gekozen voor een “onbekende” diersoort als eiwitbron. Het dieet wordt aangevuld met gekookte rijst, aardappel, tapioca of pasta. Voor de langere termijn worden vaak groentes en supplementen met vitamines en mineralen toegevoegd. Het is vaak ook mogelijk om na afloop van een succesvol zelfbereid eliminatiedieet over te stappen naar een standaard hypoallergene voeding (gehydrolyseerd of één eiwitbron).

Huisdier met overgevoeligheid verwennen

Als de diagnose gesteld is, moet uw hond of kat de rest van zijn of haar leven een speciaal dieet blijven eten. In de meeste gevallen is dit onderhoudsdieet een hypoallergeen dieet. Als uw hond of kat al langere tijd geen problemen meer gehad heeft, mag ook proberen of de problemen wegblijven als u hem of haar trakteert. Het is echter mogelijk dat de problemen hierdoor terugkomen. Om die kans te verkleinen, kunt u het beste kiezen voor plantaardige of hypoallergene snoepjes, koekjes en kluifjes. Zo zijn er snacks van gedroogd vlees van verschillende diersoorten, zijn sommige dieren dol op groenten (bv. komkommer of wortel) en zijn er speciale boomwortels voor honden om op te kauwen. Verander maximaal één ding per maand. Als het mis gaat, weet u in dat geval wat de oorzaak is en kunt u weer stoppen.

Alternatief voor eliminatiedieet?

Bij mensen worden ook huidtesten en bloedtesten gedaan om een voedselallergie aan te tonen. Dit soort testen zijn bij honden en katten met maagdarmproblemen helaas onbetrouwbaar en daarom niet zinvol. Een eliminatiedieet is de enige manier om bij deze patiënten op een voedselallergie te testen.

Afspraak maken?

Bij het Maag-darm Centrum voor Dieren worden jaarlijks honderden dieren onderzocht en behandeld vanwege chronische of terugkerende maagdarmproblemen. Vraag uw dierenarts om een verwijzing en neem contact met ons op als uw dier verdacht wordt van een voedselovergevoeligheid. Wij helpen u graag verder.

Lees verder
Deel deze pagina
LinkedIn
Facebook
Email
WhatsApp
Onze receptionisten staan je graag te woord
Gerelateerde berichten