Behandeling van elleboogdysplasie

Tijdens het consult bespreekt onze dierenarts orthopedie met u de resultaten van het orthopedisch onderzoek. Daarna worden de behandelmogelijkheden van elleboogdysplasie met u besproken. Er zijn verschillende behandelingen van elleboogdysplasie mogelijk. 

Onderzoek van de elleboog

Tijdens het consult zal de orthopeed dierenarts niet alleen de kreupele poot, maar ook de andere drie poten van uw hond onderzoeken. Zo kan hij vaststellen of er nog andere orthopedische problemen zijn, die invloed zouden kunnen hebben op de prognose.

In geval van een niet goed functionerende elleboog is er vaak te veel vocht aanwezig. Het buigen en vooral het strekken is pijnlijk. Soms is er ook een gevoel van zand in het gewricht waar te nemen (crepitatie).

Bij deze bevindingen zal het nodig zijn röntgenfoto’s te maken of een CT scan uit te voeren. De dierenarts kan uit de foto’s afleiden of er sprake is van een probleem en welk probleem (LPC, LPA, OCD, elleboog incongruentie) dat dan is. De orthopeed dierenarts zal vervolgens de behandelmogelijkheden en de revalidatie met u bespreken.

Het maken van een CT-scan

Behandeling van elleboogdysplasie

De dierenarts kan door het onderzoek en röntgenfoto’s vaststellen dat de hond een van de vier aandoeningen heeft die vallen onder de verzamelnaam elleboogdysplasie (ED). Daarna kan gestart worden met de juiste behandeling.

In geval van een los processus anconeus (LPA) kan het losse stukje bot chirurgisch verwijderd worden of op zijn oorspronkelijke plaats weer vastgezet worden. Als uw hond last blijkt te hebben van een los processus coronoideus (LPC) dan zal de dierenarts u meestal adviseren dit stukje operatief te verwijderen. Wanneer er vooral klachten door slijtage (artrose) zijn, is pijnbestrijding vaak de beste therapie.

Een incongruente elleboog kan operatief weer congruent gemaakt worden door de ellepijp door te zagen en deze vervolgens te verkorten of te verlengen. Een pijnlijke losse kraakbeenflap (OCD) kunnen we operatief weghalen.

Onze orthopeed dierenarts zal de resultaten van het orthopedisch onderzoek en de behandeling van elleboogdysplasie met u bespreken. De bijbehorende prognose en het revalidatieplan worden u dan ook uitgelegd. Op deze manier kunt u een goed geïnformeerde beslissing nemen over de behandeling van uw hond met elleboogdysplasie.

Artroscopie

Bepaalde operaties aan het ellebooggewricht kunnen ook artroscopisch uitgevoerd worden. Bij deze ‘kijkoperatie’ ofwel artroscopie brengt de dierenarts een cameraatje in het gewricht. Afwijkingen in het gewricht kunnen hiermee goed in beeld gebracht en aansluitend gelijk behandeld worden.

Revalidatie na de operatie

Na de operatie van de elleboog is een goede revalidatie essentieel om de behandeling een succes te maken. Gedurende drie weken mag uw hond alleen naar buiten voor de noodzakelijke behoeften. Daarna mag de beweging gedurende drie weken langzaam worden opgevoerd. Het is belangrijk dat uw hond in deze periode niet springt of uitglijdt. Ook moet u voorkomen dat uw huisdier aan de wond likt of bijt (bijvoorbeeld door een kap om te doen) omdat anders gemakkelijk een infectie kan ontstaan.

Na sommige operaties komt u na zes weken in onze dierenkliniek op controle. De dierenarts bekijkt dan door een lichamelijk onderzoek en eventuele röntgenfoto’s of uw hond voldoende hersteld is.

Direct na de operatie krijgt u in onze praktijk heldere uitleg over de revalidatie. We geven u ook een brief mee waarin u alle instructies nog eens kunt nalezen. Als u thuis toch nog vragen blijkt te hebben, kunt u ons uiteraard altijd bellen!

Dierfysiotherapie

Als we uw dier hebben geopereerd aan de elleboog is fysiotherapie, net als het geven van pijnstilling en goede voeding, een onderdeel van een volledige revalidatiebehandeling. Met fysiotherapie zorgen we voor pijnverlichting en een sneller herstel voor uw dier. Het doel is om de geopereerde poot weer functioneel te laten bewegen en om compensatieklachten in de rest van het lijf tegen te gaan.

Lees verder
Deel deze pagina
LinkedIn
Facebook
Email
WhatsApp
Onze receptionisten staan je graag te woord
Gerelateerde berichten