Tijdens een fluoroscopie wordt een reeks röntgenfoto’s gemaakt om bewegingen of structuren in het lichaam van uw huisdier te bekijken. We noemen een fluoroscopie ook wel een röntgenfilm of doorlichting.
Wat is een fluoroscopie?
Fluoroscopie is een methode waarbij we röntgenstraling gebruiken om naar de binnenkant van uw huisdier te kijken. Het wordt gebruikt bij problemen met slikken, aandoeningen van de slokdarm, orthopedische operaties, en om katheters en sondes te plaatsen. Een fluoroscopie wordt uitgevoerd met een fluoroscoop, ook wel bekend als een C-boog.
Bij het MCD zetten we fluoroscopie in voor:
Beeldvorming van de luchtwegen: We bekijken problemen zoals een afgeplatte luchtpijp(tracheacollaps).
Plaatsing van een tracheastent: Hierbij plaatsen we een buisje in de luchtpijp om de luchtpijp open te houden.
Plaatsing van een SUB (subcutane urethrale bypass): We plaatsen een katheter om urine van de nieren naar de blaas te leiden.
Maken van slikfilms: We onderzoeken hoe je huisdier slikt.
Orthopedische operaties: We gebruiken de fluoroscoop om implantaten, pennen, schroeven, platen of botfragmenten nauwkeurig te plaatsen.
Toekomstige behandeling van intrahepatische shunts: Deze techniek kan helpen bij de behandeling van afwijkende bloedvaten in de lever, waardoor de leverfunctie verbetert.
In de luchtpijp is een stent aangebracht.
Hoe werkt een fluoroscopie?
Fluoroscopie werkt door middel van röntgenstraling, net als bij het maken van een röntgenfoto. Het verschil met het maken van een röntgenfoto is dat een fluoroscoop kan draaien. Hierdoor kun je vanuit verschillende hoeken opnamen maken zonder de patiënt te verplaatsen. Dit is handig tijdens operaties wanneer de patiënt onder narcose is, bijvoorbeeld ter controle van een orthopedisch implantaat.
Ook kan een fluoroscoop een continue reeks opnamen maken, waardoor bewegingen in het lichaam zichtbaar worden. Dit wordt gebruikt bij het maken van een slikfilm of het plaatsen van een katheter. Bij het maken van een slikfilm of het monitoren van de luchtwegen hoeft uw dier niet onder narcose. De duur van een fluoroscopie varieert afhankelijk van de specifieke behandeling en het type onderzoek.
Het maken van een slikfilm