Botbreuk behandeling met platen en schroeven

Operatief kunnen we de gebroken botten op de goede plek vastzetten met stalen schroeven en platen. Deze behandeling heeft de grootste kans op genezing. Natuurlijk zijn er ook nadelen, zoals bij elke operatie is er een anesthesie risico en een kans op infectie. Een goede nabehandeling met veel rust is nodig voor een goed herstel.

Platen en schroeven

Een van de manieren om het gebroken bot te opereren, is het gebruiken van schroeven en platen, eventueel aangevuld met een pen. Het gebied waar het gebroken bot zit, wordt opengemaakt tijdens de operatie. Daar worden de gebroken stukken bot weer op hun plaats gezet. Als alle botten op de goede plek zitten, zetten we het vast met platen en schroeven, eventueel aangevuld met een pen.

Voordelen en nadelen

Het grootste voordeel van deze operatie bij een botbreuk bij de hond of kat, is dat dit de grootste kans op genezing heeft.

Omdat een plaat en schroeven in het been van het dier zitten, is deze behandelmethode een van de methodes die voor de hond of kat als comfortabel worden ervaren. Na het aanbrengen van de plaat heeft het dier zeker nog wel wat napijn maar al snel voelt het als genezen aan. Omdat vaak geen verband nodig is behoeft u dit dus ook niet te laten verwisselen. Waardoor u en uw dier deze ritjes naar de dierenarts of specialist worden bespaard.

Een nadeel dat ook bij deze operatie geldt, is dat de hond of kat onder algehele narcose moet. Hoewel de narcose goed wordt afgestemd op uw dier, en er slechts een klein risico aan deze narcose is, is het er wel een waar u altijd rekening mee dient te houden.

In een zeer klein percentage van de gevallen ontstaat er een infectie in de operatiewond. De gevolgen hiervan kunnen zeer vervelend zijn. Gelukkig geneest het overgrote deel van de behandelde breuken zonder infectie.

Hoewel de kosten voor een operatie van de botbreuk niet gering zijn, is het belangrijk u te realiseren dat de kans dat het goed gaat dan wel het grootst is. Daarmee is uw hond of kat dan ook vaak na één ingreep en een of twee controle onderzoeken bij onze dierenkliniek klaar. Daarmee zijn ook de kosten overzichtelijker en het risico op aanvullende kosten bij de nabehandeling het kleinst.

Nabehandeling

Bij de behandeling van elke botbreuk geldt dat de hond of kat rust moet krijgen. Na de operatie met pennen, platen of schroeven ook. Bij mensen worden krukken meegegeven of een mitella en het advies om rust te houden. Bij de hond of kat gaat dit helaas niet zo eenvoudig en dus is het nodig om het huisdier met een gebroken poot of andere breuk benchrust te geven. Dit houdt in dat het dier zo rustig mogelijk in een kooi of bench moet blijven.

Veel eigenaren zien hier erg tegenop en dat is begrijpelijk. Als u zich hier zorgen over maakt, laat ons dat gerust weten. Ook online geven we vast een aantal tips over benchrust.

We zien hier dat het scheenbeen in het midden verbrijzeld is. Rechts zien we röntgenfoto’s direct nadat de dierenarts chirurg een plaat heeft aangebracht. Het bot heeft weer de normale vorm maar de breuken zijn nog goed te zien.

 

Links zien we de breuk na 6 weken. De breuklijnen zijn vervaagd en er is nieuw bot gevormd. Het bot is dan weer belastbaar en de hond mag uit de bench. Afhankelijk van de breuk duurt dit meestal 6 tot 10 weken. Rechts een half jaar na de operatie ziet het bot er nog wat onregelmatig uit maar de reactie en breuklijnen zijn minder.

auteur: Roelof Maarschalkerweerd, Specialist Chirurgie der gezelschapsdieren, Orthopeed
Lees verder
Deel deze pagina
LinkedIn
Facebook
Email
WhatsApp
Onze receptionisten staan je graag te woord
Gerelateerde berichten