Botbreuk behandeling met gips

Bij de mens wordt voor de behandeling van een botbreuk vaak gips gebruikt. Bij dieren werkt dat echter niet helemaal hetzelfde als bij de mens. Bij honden en katten zien we helaas regelmatig complicaties van deze behandeling. Wel is het prettig dat bij deze behandeling geen operatie nodig is. Het rechtzetten van de breuk gaat uiteraard wel onder narcose. Een juiste nabehandeling is van groot belang; veel rust en voldoende controle op complicaties.

Gips

Voor de behandeling van een botbreuk bij een hond of kat kunnen we kiezen uit verschillende mogelijkheden. Aan elke behandeling kleven bepaalde voor- en nadelen. Na het onderzoek bespreken we de mogelijkheden met u, zodat u weloverwogen een keuze kunt maken.

Een van de manieren om een gebroken poot bij de hond of kat in de goede positie te laten genezen, is het vastzetten van de breuk door middel van gips. Alleen breuken in het onderbeen en de voet kunnen met gips behandeld worden. Het is namelijk niet mogelijk de poot verder in te gipsen. De botbreuk in de gebroken poot wordt eerst rechtgezet, daarna kan het gips er om. Het rechtzetten van de breuk is uiteraard een pijnlijke behandeling en dit gebeurt dan ook onder narcose.

Gips bij de mens

Als een botbreuk bij de mens wordt behandeld met gips dan krijg je het advies het been of de arm niet te belasten of gebruiken. Meestal krijg je dan krukken of een mitella mee. Honden en katten kunnen niet overweg met krukken of een mitella en snappen ook nog eens niet dat het beter is om niet te lopen met een gebroken poot.

Het gevolg is dat botten in gips vaak minder goed genezen en bovenal door het lopen complicaties ontstaan. Nog een verschil is dat we bij de mens gips rondom het hele been aan. Bij de hond of kat gebruiken we alleen een gipsgoot, ofwel een spalk, hetgeen minder fixatie tot gevolg heeft en dus een minder snel herstel.


Op deze röntgenfoto’s is links te zien dat het scheenbeen gebroken is. Op de middelste foto zie je dat er een gips is aangelegd en op de meest rechter opname is te zien dat de breuk inmiddels vervaagd is en weer genezen is.

Voordelen en nadelen

Er zijn zeker breuken die we goed met gips kunnen behandelen, met een goede kans op herstel. Ook aan deze behandeling kleven voor- en nadelen. Onze orthopeden zullen u goed informeren over de mogelijkheden voor uw dier.

Voordeel van gips is dat de hond of kat geen operatie hoeft te ondergaan. Uiteraard is het rechtzetten van de breuk, voordat het gips erom kan, erg pijnlijk en dit doen wij dus onder algehele anesthesie.

Een voordeel van gips is dat het op vaak goedkoper is dan een operatieve behandeling.

Het nadeel is dat we redelijk vaak complicaties zien van de behandeling. Door het gips kunnen verwondingen ontstaan, dit heten drukkingen. Deze wonden zijn meestal goed te behandelen maar u zult wel regelmatig naar de dierenarts moeten om het verband te wisselen en de wond te verzorgen. Soms lopen de kosten van deze nabehandeling fors op.

Een ander nadeel dat ook voor deze behandeling geldt, is dat de hond of kat wel even onder narcose zal moeten.

Nabehandeling

Bij de behandeling van elke botbreuk geldt dat de hond of kat rust moet hebben. Na het rechtzetten en gipsen ook. Bij mensen worden krukken meegegeven of een mitella, en het advies om rust te houden. Bij de hond of kat gaat dit helaas niet zo eenvoudig en dus is het nodig om het huisdier met een gebroken poot of andere breuk benchrust te geven. Dit houdt in dat het dier zo rustig mogelijk in een kooi of bench moet blijven. Veel eigenaren zien hier erg tegenop en dat is begrijpelijk. Als u zich hier zorgen over maakt, laat ons dat gerust weten.

Daarnaast is het van groot belang dat u ervoor zorgt dat de voet en het verband droog blijven. Dat blijkt in het Nederlandse klimaat niet altijd zo eenvoudig. In de loop van de tijd hebben we vele goede oplossingen langs zien komen, van rubberlaars tot hondenschoentje. Dikke diepvrieszakjes en een sportsok of afgezaagde waterflesjes werken meestal redelijk.

Als honden en katten aan een verband of gips bijten is het belangrijk dit even met de dierenarts te overleggen. Dit kan een symptoom zijn van problemen in het verband.


Bij de hond word de spalkgoot bij het voorbeen aan de achterkant aangelegd en aan het achterbeen aan de voorzijde.

 

auteur: Roelof Maarschalkerweerd, Specialist Chirurgie der gezelschapsdieren, Orthopeed
Lees verder
Deel deze pagina
LinkedIn
Facebook
Email
WhatsApp
Onze receptionisten staan je graag te woord
Gerelateerde berichten
Uw betrouwbare online apotheek Drogisterij Unique in Nederland