Onderzoek en behandeling van een botbreuk

Eerste hulp bij botbreuken

Is uw dier aangereden of gevallen en vermoedt u dat er een bot gebroken is? Dit is een spoedgeval. Desondanks is het heel belangrijk om kalm te blijven en op uw eigen veiligheid te letten. Door de pijn of paniek kunnen dieren mogelijk bijten. Er zijn meerdere botbreuk behandelingen mogelijk.

Als uw dier ernstig bloed verliest, druk dan een steriel gaas of schoon stuk stof op de bloeding. Raak het bot niet aan, aanraken zorgt voor extra pijn en de kans bestaat dat weefsels verder beschadigd raken.  Probeer de hond of kat zo min mogelijk te bewegen en bel direct uw dierenarts.

 

Bij de dierenarts

U ziet als eigenaar vaak zelf al dat een poot gebroken is, het pootje hangt er bij of ligt in een vreemde hoek.

Toch zal uw dierenarts in eerste instantie vaak minder geïnteresseerd zijn in de gebroken poot van de kat of hond. Hoe dramatisch dat er ook uit ziet. Waar de dierenarts in eerste instantie op let zijn de belangrijke lichaamsfuncties als hersenen en zenuwstelsel, het hart, de longen en de bloedsomloop. Zeker na een ongeluk, aanrijding of val van grote hoogte kunnen deze belangrijke organen schade hebben opgelopen.

Longproblemen, een hersenschudding, dwarslaesie of bewusteloosheid zijn maar een paar voorbeelden van problemen die we moeten behandelen voor we kunnen beginnen aan het gebroken pootje. Soms is het zelfs gewenst even te wachten of tijdelijk een ondersteunend verband te geven, zodat we de poot kunnen behandelen als de rest van het lichaam hersteld is.

Waar nodig, kan uw dierenarts u doorverwijzen naar de afdeling Orthopedie voor verdere behandeling van de botbreuk. Na telefonisch overleg tussen uw dierenarts en een van de specialisten van de afdeling Orthopedie kunnen we een afspraak met u plannen. Uw dierenarts kan daarbij aangeven hoe het bot gebroken is en wanneer we uw huisdier het best kunnen behandelen. Mogelijk heeft uw dierenarts al röntgenfoto’s gemaakt, die kunnen per mail toegestuurd worden, zodat wij meer gericht een behandeling kunnen voorstellen en een indicatie kunnen doen voor de kosten.


Het is duidelijk dat deze poot gebroken is. Echter, eerst kijkt de dierenarts of de hond verder goed gezond is.

Orthopedisch onderzoek en röntgenfoto’s

Kijk hier voor algemene informatie over uw bezoek aan de afdeling Orthopedie. Wat daarnaast voor u van belang is dat wij uw dier waar nodig met een brancard uit de auto kunnen halen. Omdat honden en katten met breuken vaak als spoedgeval tussen het normale programma door komen, kan het zijn dat u soms moet wachten. Wij hopen dat u daar begrip voor kunt opbrengen.

We bekijken het hele lichaam om er zeker van te zijn dat er geen andere botbreuken of letsels aanwezig zijn, die nog niet zijn opgemerkt. Verder onderzoek veroorzaakt alleen onnodige pijn dus zal het anesthesie team in overleg met de orthopeed de hond of kat onder narcose brengen. Honden vinden het meestal fijn als u aanwezig bent als we uw dier onder anesthesie brengen. Katten verblijven meestal rustig in onze opname voor we beginnen met de anesthesie.

Aan de hand van waar het been pijnlijk is, en de afwijkende beweging die te voelen is, kan vaak worden vastgesteld welk bot gebroken is. Maar waar de breuk precies zit en hoe je de breuk het best behandeld, kunnen we pas bepalen als we weten hoe de breuk er uit ziet. Door middel van röntgenfoto’s kunnen we door het been heen kijken. Door foto’s te maken in twee richtingen kan de breuk vaak goed in beeld gebracht worden. Aan de hand van deze foto’s bespreken we samen met u hoe we de breuk kunnen herstellen.

Aanvullend onderzoek

Een enkele keer wil de orthopeed liever een CT-scan of MRI onderzoek laten doen. Deze onderzoeken maken het mogelijk om in vele richtingen door het lichaam heen te kijken en daarmee kunnen we een drie dimensionaal beeld vormen van de breuk. Vooral bij breuken van de schedel en rug kan dit ons belangrijke informatie verschaffen over de precieze breuk en operatiemogelijkheden.

Als de breuk in beeld is gebracht, bespreekt onze dierenarts met u welke behandelmogelijkheden er zijn, en wat de voordelen en nadelen van de verschillende opties zijn. Als u samen met de arts besluit dat de botbreuk operatief behandeld moet worden, proberen we uw dier direct in te plannen op het operatie programma.

Behandeling botbreuk

Bij het repareren van de breuk gaat het om het terugplaatsen ofwel ‘zetten’ en het vastzetten ofwel ‘fixeren’. Gelukkig zijn er verschillende methoden mogelijk en elke methode heeft zo zijn voor- maar ook nadelen. Het is aan u om samen met de orthopeed dierenarts een behandeling te kiezen waarbij de breuk goed geneest en er een goede functie overblijft. Daarmee bedoelen we dat de hond of kat, na de genezingsperiode, weer zo normaal mogelijk kan bewegen. Als orthopeden werken we met een belangrijke term en dat is de ‘voorspelbaarheid van genezing’ van de bepaalde methodes. Hoe hoger die voorspelbaarheid, des te hoger is de kans op genezing met goede functie.

De hond of kat functioneert het snelst weer normaal als de botbreuk maximaal wordt teruggezet. De breukeinden moeten op elkaar liggen en in de lengte ‘op lijn’ liggen, waarna het bot wordt gefixeerd.

Zoals gezegd zijn er meerdere methoden en kleven aan elke behandeling bepaalde voor- en nadelen. U leest hier alles over de verschillende behandelingen zodat u een weloverwogen keuze kunt maken voor uw hond of kat.

Grofweg delen we de behandelmogelijkheden bij een botbreuk bij de hond of kat in de volgende categorieën:

Lees verder over de operatie van uw hond of kat op onze afdeling of klik op de behandelmogelijkheid voor meer informatie.

auteur: Roelof Maarschalkerweerd, Specialist Chirurgie der gezelschapsdieren, Orthopeed
Lees verder
Deel deze pagina
LinkedIn
Facebook
Email
WhatsApp
Onze receptionisten staan je graag te woord
Gerelateerde berichten
Uw betrouwbare online apotheek Drogisterij Unique in Nederland