Botbreuk behandeling met rust

Soms zijn er redenen om een botbreuk bij een hond of kat niet te laten opereren. In de meeste gevallen gaat het dan om financiële redenen. De laatste optie is dan om het dier een aantal weken strikte hokrust te geven, in de hoop dat het bot op een goede manier weer aan elkaar groeit.

Rust

Soms kunnen of willen eigenaren een breuk bij hun hond of kat niet laten opereren. De laatste optie kan dan zijn het dier 6 weken hokrust te geven, in de hoop dat de breuk op een goede manier aan elkaar groeit. Dit is een onvoorspelbare optie waarna we soms toch nog moeten kiezen voor een pootamputatie. Immers, wanneer de poot niet of te afwijkend aan elkaar groeit is er geen weg meer terug.

Bij deze behandeling zetten we de breuk dus niet recht en gebruiken we geen gips. We wachten af tot de natuur zijn werk doet en het bot weer aan elkaar groeit. Het lichaam zorgt dat nieuw bot de breuk gaat opvullen. Helaas groeit het vaak niet op de manier waarop het ooit zat, waardoor afwijkende botten en een afwijkende lichaamshouding kan ontstaan. Soms groeit het geheel zelfs helemaal niet aan elkaar. Of dit zal leiden tot een goed functionerend bot, hangt dus af van veel factoren. Dit is dus niet de meest optimale behandeling. Het is belangrijk dat het dier voldoende rust krijgt, bijvoorbeeld in een bench. Daarnaast is natuurlijk pijnstilling nodig tot  de botbreuk genezen is.

Op deze röntgenfoto van een hond uit Spanje zie je een normaal bovenbeen en bekkenhelft en een zeer afwijkend bovenbeen en bekkenhelft. Het been is korter, heeft een andere stand en het bekken zit scheef. Dit is het gevolg van een niet door de arts behandelde breuk van deze zwerfhond.

Pijn

In de meeste gevallen is behandeling door rust niet voldoende om de breuk op een goede manier te laten genezen. Veelal zal het ook niet leiden tot normale functie.

Zolang dit afwijkende lopen niet leidt tot pijn is dat een acceptabele behandeling. Als de afwijkende stand tot gevolg heeft dat het dier altijd pijn heeft tijdens het lopen zal een heroperatie of poot amputatie overwogen moeten worden.

Hoe beoordelen we pijn? Als de hond of kat na een periode van rust mank blijft lopen dan kun je als eigenaar overwegen een periode pijnstillers te geven in overleg met de dierenarts. Gaat het dier dan beter lopen dan is de ‘afwijkend genezen’ poot dus pijnlijk. Dan zal er alsnog moeten worden gekozen voor een andere behandeling om de hond of kat pijnvrij te maken.


Dit is een skelet van een dier dat een ongeluk heeft gehad. Zijn of haar bovenbeen is niet op goede wijze genezen. Dit dier kan niet normaal op zijn been gelopen hebben.

Voordelen en nadelen

De voordelen van deze methode zijn dat het dier niet onder narcose hoeft en dat deze behandeling de minste kosten met zich meebrengt.

Het nadeel is dat we dit duidelijk een niet-optimale behandeling vinden. Vaak geneest het bot niet op de juiste manier en hierdoor kan een afwijkend bot of afwijkende lichaamshouding ontstaan. Hierdoor kan de hond of kat vaak niet meer normaal lopen of rennen.

Nabehandeling

Hoelang de rust nodig is, hangt af van de genezing.

auteur: Roelof Maarschalkerweerd, Specialist Chirurgie der gezelschapsdieren, Orthopeed
Lees verder
Deel deze pagina
LinkedIn
Facebook
Email
WhatsApp
Onze receptionisten staan je graag te woord
Gerelateerde berichten