Fluoroscopie

Een fluoroscopie is een continue reeks röntgenfoto’s waarmee kan worden gekeken naar bewegingen in het lichaam van uw huisdier. Om die reden wordt een fluoroscopie ook wel een röntgenfilm of doorlichting genoemd.

Wat is een fluoroscopie?

Een fluoroscopie wordt gemaakt om meer duidelijkheid te krijgen over van de interne conditie van uw huisdier. Bijvoorbeeld bij dieren met een slikprobleem en aandoeningen van de slokdarm, maar ook bij orthopedische operaties en het in beeld brengen van katheters en sondes. Bij het MCD zetten we fluoroscopie in voor:

  • Het in beeld brengen van luchtwegen (o.a. beoordelen of er sprake is van een tracheacollaps en/of bronchiale collaps)
  • Het plaatsen van een tracheastent, hierbij wordt er een buisje in de luchtpijp geplaatst wat ervoor zorgt dat de luchtpijp weer de goede vorm krijgt.
  • Het plaatsen een SUB, hierbij wordt er een katheter in het nierbekken geplaatst waarmee de urine vanuit het nierbekken via een tweede katheter wordt omgeleid naar de urineblaas.
  • Het maken van een slikfilm, dit is een vorm van diagnostiek waarbij we kijken naar het slikproces van een dier.

Ook biedt de fluoroscopie mogelijkheid om in de toekomst intrahepatische shunts te behandelen. Bij deze aandoening is er een afwijkend bloedvat in de lever aanwezig, waardoor de lever niet goed zijn functie kan uitoefenen.
stent luchtpijp

In de luchtpijp is een stent aangebracht. 

Hoe werkt een fluoroscopie?

Een fluroscopie wordt gemaakt door een fluoroscoop, ook wel een C-boog genoemd. Een fluoroscoop maakt gebruik van röntgenstraling zoals bij het maken van röntgenfoto’s met als verschil dat fluoroscopie een continue reeks opnamen zijn waardoor je in de tijd bewegingen in het lichaam kan bekijken (o.a passage van voedsel/contrastmiddel bij dieren met slikproblemen of een slokdarmprobleem en kunt beoordelen of de diameter van de luchtpijp verandert (samenvalt in geval van tracheacollaps).

Bij deze vorm van beeldvorming waarbij röntgenstraling wordt gebruikt, moeten beschermende maatregelen getroffen worden. Denk hierbij aan het dragen van onder andere een loodschort en schildklierkraag. In het geval van het maken van een slikfilm of het beoordelen van de luchtwegen wordt het dier in een perspex box geplaatst om op deze manier het onderzoek uit te voeren en meer afstand tot het dier te bewaren en tegelijkerheid te voorkomen dat het dier door de ruimte loopt.

Als fluoroscopie wordt ingezet bij een operatie, bijvoorbeeld bij plaatsing van een SUB of tracheastent, worden dieren onder narcose gebracht. In geval van het maken van een slikfilmpje of het monitoren van de luchtwegen is het dier wakker. Dus de procedure varieert per behandeling en/of onderzoek en daarmee ook hoe lang een fluoroscopisch onderzoek in beslag neemt.

Voordelen

Deze vorm van beeldvorming zal het uitvoeren van bepaalde procedures makkelijker maken, bijvoorbeeld het plaatsen van een SUB. Daarnaast kunnen we door middel van fluoroscopie onderzoeken en behandelingen uitvoeren die eerder nog niet mogelijk waren.

Lees verder
Deel deze pagina
LinkedIn
Facebook
Email
WhatsApp
Onze receptionisten staan je graag te woord
Gerelateerde berichten