Fysiotherapie en artrose bij de kat

Fysiotherapie kan ook heel goed een onderdeel zijn van de behandeling van artrose bij de kat. “Fysiotherapie bij een kat? Je maakt zeker een grap!” Nee, fysiotherapie is ook voor de kat een mogelijkheid om pijn te verlichten en sneller te laten herstellen van een orthopedisch probleem. Een kat vraagt om een andere aanpak dan een hond, maar het kan ook zeker bij de kat effect hebben. Het doel is ervoor te zorgen dat uw kat helemaal kan doen wat hij/zij graag wilt doen, zonder daarbij last te hebben van zijn/haar versleten gewrichten. Bij slijtage geldt namelijk:  “niet bewegen is sneller achteruit gaan”.

Bij de fysiotherapeut

Dierfysiotherapie voor de kat vraagt om een andere aanpak dan fysiotherapie bij honden. We houden rekening met hun eigenzinnigheid en ook met het feit dat ze niet graag vastgehouden worden. Bovendien zijn veel katten het al snel ‘zat’. Ook daar wordt rekening mee gehouden door de dierenfysiotherapeut.

Bij fysiotherapie voor katten wordt er geprobeerd zoveel mogelijk in een korte tijd te doen. Belangrijk is hierbij dat er niet over de grens van de kat heen gegaan wordt. Sommige katten vinden bepaalde behandelingen niet fijn, dan is het raadzaam om deze te vermijden.

De fysiotherapeut kan, samen met u, uw kat masseren en apparaten als laser en TENS gebruiken. Een van de belangrijkste behandelvormen is het gebruik maken van de natuurlijke speelsheid en het jachtgedrag. Door de kat uit te lokken om bepaalde bewegingen uit te voeren in het spel, zal de kat op die manier zelf enkele gewrichten, spieren en banden trainen. Daarnaast vinden ze het vaak ook leuk. Uit onderzoek is gebleken dat katten vaak minder pijn ervaren wanneer ze zich goed voelen.

Bekijk ook de andere onderdelen van de behandeling van artrose of laat u voorlichten over alle opties voor úw dier op onze Artrosepoli.

arthrose 

Lees verder
Deel deze pagina
LinkedIn
Facebook
Email
WhatsApp
Onze receptionisten staan je graag te woord
Gerelateerde berichten
Uw betrouwbare online apotheek Drogisterij Unique in Nederland