Wat is artrose bij de kat?

Artrose betekent slijtage in een gewricht, die ontstaat als een gewricht van de kat beschadigd raakt. Wij zien deze aandoening meestal in de rug, heup, knie, elleboog of schouder van de kat.

Wat is een gewricht?

Een gewricht bestaat meestal uit twee botdelen, die bekleed zijn met kraakbeen met daartussen smeervloeistof. De twee botdelen worden bij elkaar gehouden door het gewrichtskapsel en diverse banden. Spieren die samentrekken en ontspannen rondom het gewricht zorgen voor beweging.

Wat is artrose?

Soms horen we dat bij artrose het oppervlak van het kraakbeen in een gewricht slijt. Maar bij de ziekte komt veel meer kijken dat alleen het verlies van kraakbeen. Artrose, ook wel osteoartrose genoemd, is een ziekte van het hele gewricht. Naast kraakbeenverlies zijn er veranderingen in het gewrichtskapsel, dat dikker kan worden en meer bindweefsel bevat. Ook zien we botnieuwvorming in en rondom het gewricht. Vaak zijn er ook veranderingen zichtbaar in het bot net onder het kraakbeen van het gewricht.

Ouderdom kat?

Hoe ontstaat artrose bij de kat? Grofweg kunnen we stellen dat ieder dier dat ouder wordt last zal krijgen van een meer of mindere mate van artrose. Dit proces heet primaire artrose. Eigenaren van een oudere kat denken helaas vaak dat hun kat gewoon last heeft van de ‘ouderdom’. Dat is jammer, want de kat heeft pijn van het versleten gewricht. De juiste behandeling kan leiden tot pijnvrij leven.

Wordt het gewricht op een of andere manier beschadigd, bijvoorbeeld na een ongeluk of door een ontwikkelingsstoornis, dan versnelt het proces van artrose. Dan is er sprake van secundaire artrose. Voor de mens en de hond zijn er veel vormen van secundaire artrose bekend. Bij de kat blijkt dit minder duidelijk.

Oorzaken van secundaire artrose

Trauma

In 13-25% van de gevallen van artrose is er sprake van een trauma. Bij de kat is de relatie tussen een ongeval en het ontstaan van artrose niet altijd makkelijk vast te stellen. Omdat katten vaak uit het zicht van de eigenaar zijn, is het vaak onbekend of er iets is voorgevallen in die periode. Bij de hond is dat anders. Veelal gaat die naar buiten samen met zijn eigenaar en ziet de eigenaar het gebeuren.

Ziekten
Er zijn wel ziekten bekend bij de kat die aan de basis staan voor het ontstaan van (secundaire) artrose. Deze aandoeningen komen niet vaak voor en zullen dus dan ook niet of nauwelijks bijdragen aan het grote aantal katten dat lijdt aan artrose. Patella luxatie, heupdysplasie (zeker bij bepaalde rassen), acromegalie, mucopolysacharidose, scottish fold osteochondroplasie, hypervitaminose A (dieet rijk aan ongekookte lever) en elleboogdysplasie bij de Burmees zijn voorbeelden van aandoeningen die artrose bij de kat veroorzaken.

Erfelijkheid
Recent onderzoek naar het ontstaan van artrose laat zien dat er ook een verschil lijkt te zijn in de erfelijkheid van de katten met artrose. Hoe de relatie is tussen het ontstaan van artrose en deze erfelijke verschillen wordt nog uitgebreid onderzocht.

Overgewicht
Bij de hond en de mens en vele ander zoogdieren is vastgesteld dat overgewicht een risicofactor is voor het ontstaan van artrose. Deze relatie is bij de kat nog niet wetenschappelijk vastgesteld. Toch mogen we wel verwachten dat overgewicht ook bij de kat een factor is die we niet kunnen negeren.

Prognose artrose kat

De slijtage van het aangetaste gewricht houdt zichzelf in stand als dit eenmaal is begonnen. Het volledig genezen van artrose is dus niet mogelijk.

Toch kan de kat met de juiste behandeling bijna altijd een goede kwaliteit van leven terugkrijgen. Met de behandeling remmen we de neerwaartse spiraal en minimaliseren of onderdrukken we de symptomen. Dit is een levenslange behandeling die vaak al naar gelang de klachten van het dier moet worden bijgesteld.

Leestips

Andere mensen die dit artikel lazen, waren ook geïnteresseerd in:

arthrose 

Lees verder
Deel deze pagina
LinkedIn
Facebook
Email
WhatsApp
Onze receptionisten staan je graag te woord
Gerelateerde berichten
Uw betrouwbare online apotheek Drogisterij Unique in Nederland