Hepatozoon

Hepatozoon is een ééncellige parasiet (protozo) die honden ziek kan maken. De parasiet komt voor in de zuidelijke landen in Europa. De hond kan besmet raken door een besmette teek op te eten. Honden bijten of likken in hun vacht en kunnen zo een teek binnenkrijgen. In Nederland komt de ziekte alleen voor bij honden die in warme landen zijn geweest.

Hepatozoon vormt geen groot probleem: we komen de ziekte weinig tegen, zelfs bij honden die mee geweest zijn op vakantie naar de Middellandse zee.

De parasiet vermenigvuldigt zich in cellen van het beenmerg en komt uiteindelijk in de witte bloedcellen (neutrofielen) in het bloed. Alleen als er veel parasieten zijn, wordt de hond ook ziek. Het kan dus ook zijn dat de parasiet gevonden wordt, maar dat de hond er niet zo ziek van is. Dit is het geval als minder dan 5% van de neutrofielen besmet is. Als er veel parasieten in het hondenlijf zitten, kunnen we echter wel ernstige ziekte verschijnselen zien: er is dan vaak sprake van bloedarmoede, een duidelijke  toename van het aantal witte bloedcellen, en soms tekort aan bloedplaatjes. Verder zien we koorts, sloomheid, vermageren en veel ontstekingseiwitten (hypergammaglobulinaemie).

Als honden besmet zijn met Hepatozoon, zien we vaak dat ze ook een infectie hebben met één van de andere tropische parasieten (bv. Ehrlichia, Babesia, deze worden door dezelfde teek overgebracht).

Behandeling Hepatozoon

Hepatozoon behandelen we met een (pijnlijke) injectie met Carbesia. Vaak geven we ook doxycycline pillen en herhalen we de injectie na 2 weken. Hiermee hebben we dan ook gelijk een eventuele besmetting met Ehrlichia en Babesia behandeld.

Lees verder
Deel deze pagina
LinkedIn
Facebook
Email
WhatsApp
Onze receptionisten staan je graag te woord
Gerelateerde berichten
Uw betrouwbare online apotheek Drogisterij Unique in Nederland