Hartmedicatie

In dit artikel leest u meer over de verschillende soorten hartmedicatie.

hart-anatomie

Furosemide of Torasemide

Door Furosemide of Torasemide scheiden de nieren meer zout uit. Het dier voert hierdoor overtollig vocht af via de urine. Er blijft minder bloed achter in de bloedvaten. De hond is minder benauwd of heeft minder vocht in de buik. Het hart hoeft minder hard te werken.
Furosemide werkt 4 tot 8 uur. Meestal wordt het 3 tot 4 keer per dag gegeven: bij het ontbijt, tussen de middag, bij het avondeten en voor het slapen. Dieren die ’s nachts in huis plassen krijgen vaak de laatste pil niet. Als u overdag werkt, is het vaak niet mogelijk om tussen de middag medicijnen te geven.

Torasemide is geregistreerd voor een dosis per dag (bij de hond). Het medicijn werkt ongeveer 1 uur na opname maximaal. Als u de medicatie in de ochtend geeft, zal uw hond overdag waarschijnlijk vaker moeten plassen.Het is nodig om de medicatie nauwkeurig en volgens voorschrift te geven. Als u te weinig geeft, verdwijnen de klachten niet en als u te veel geeft, kan uw hond uitdrogen, in huis plassen of hoofdpijn

krijgen. Sommige eigenaren zijn bang voor een kaliumgebrek, maar dit is een zeldzame bijwerking. Bij hoge doseringen furosemide kunnen we controle bloedonderzoek doen om te kijken of de hond niet teveel kalium uitplast.

Furosemide wordt ook verkocht onder de merknamen Furosoral®, Dimazon® en Lasiletten®. De medicijnen zijn te koop als tabletten. De dierenarts kan het medicijn ook als injectie geven.Torasemide is te koop onder de naam Upcard®

Vetmedin® en Cardisure®

Pimobendan (de werkzame stof van Vetmedin®, Cardisure® en Foretkor plus®) geeft de hartspier meer kracht en laat de bloedvaten ontspannen. Het medicijn kan mogelijk ook een verhoogde bloeddruk in de longen (pulmonaire hypertensie) verlagen.

Het wordt voorgeschreven bij DCM (een hartspierziekte) en bij honden met een lekkende hartklep (MI). Het medicijn is niet geregistreerd voor andere klepproblemen of bij dieren met een verdikte hartspier.

Verschillende studies hebben aangetoond dat Vetmedin® het moment dat hartfalen optreedt kan vertragen. Bij honden met mitralisinsufficiëntie met mediaan 15 maanden, bij de Doberman met 5 maanden, bij de Ierse Wolfshond met meer dan 2 jaar.

Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat honden met klepproblemen op Vetmedin® en furosemide langer klachtenvrij zijn dan met benazepril en furosemide (QUEST studie). Pimobendan geneest het hartprobleem niet, maar zorgt er voor dat het hart beter zijn werk kan doen ondanks de hartziekte. Het wordt in dit stadium vaak gecombineerd met andere medicijnen.Sommige dieren krijgen een versnelde hartslag of kunnen overgeven.

De medicijnen moeten op een nuchtere maag gegeven worden, twee maal per dag. Ze zijn te koop als pil of als capsule.
Lees verder bij Vetmedin®

Fortekor® en andere ACE-remmers

ACE-remmers als Fortekor® voorkomen dat de nieren onnodig vocht vasthouden. Tevens ontspant het de bloedvaten. Het medicijn geeft een geringe verlaging van de bloeddruk. Het medicijn geneest het hartprobleem niet, maar zorgt er voor dat het hart beter zijn werk kan doen ondanks de hartziekte.

ACE remmers werken niet preventief tegen hartfalen. Het wordt vrijwel altijd gecombineerd met furosemide en soms met andere hartmedicatie.

In 2013 is aangetoond dat pimobendan effectiever is dan benazepril bij hartfalen. Of de combinatie van beide medicijnen nog beter is wordt op dit moment onderzocht.

Fortekor® wordt ook voorgeschreven bij bepaalde nierziekten.
Fortekor® mag met of zonder eten geven worden, eenmaal per dag. In sommige gevallen kan de dierenarts besluiten de dosering te verdubbelen. Bij aanvang kan het medicijn sloomheid en een slechtere nierfunctie geven.
De werkzame stof in Fortekor® is benazepril. Deze stof zit ook Benakor®, Benefortin®, Forzepril® en Nelio®. Andere ACE remmers zijn enalepril (Enacard® en Prilenal®) en ramipril (Vasotop®). Cardalis® is een combinatie van benazepril en spironolactone. Fortekor plus® is een combinatie van benazepil en pimobendan. Alle ACE remmers zijn beschikbaar als tablet.

Spironolacton

Zorgt voor een verhoogde zoutafvoer via de nieren en werkt daarmee ook vocht afdrijvend. Het is een plaspil, maar geeft minder kaliumverlies dan furosemide. Spironolacton ondersteunt het effect van ACE-remmers bij honden met klepgebreken.
Spironolacton zit in Prilactone® en samen met benazepril in Cardalis®

Digoxine

Dit medicijn wordt met name voorgeschreven bij honden met atriumfibrillatie (een bepaalde hartritmestoornis).

De dosering voor Digoxine is 2 – 3 keer per dag, met of zonder eten. Een nauwkeurige dosering van het medicijn is noodzaak. De dosering kan voor iedere hond anders zijn:  de ene hond van 20 kg heeft meer nodig dan de andere met hetzelfde gewicht).

  • Een te lage dosering van Digoxine leidt ertoe, dat de hartslag onvoldoende daalt.
  • Een te hoge dosering van Digoxine leidt ertoe, dat het de hond slomer en misselijk kan worden. Daarnaast bestaat er een kans op een slechte eetlust en kan hij hartritmestoornissen krijgen. Deze bijwerkingen treden vaak 3 tot 5 dagen na het starten van de medicatie op.
  • De dosering heeft invloed op de lever- en nierfunctie.
  • De dosering moet op basis van lichamelijk- en bloedonderzoek en soms een ECG worden bijgesteld.
  • Voorzichtig met digoxine bij Collies, Australian cattle dogs en verwante rassen, lees verder bij MDR1 mutatie

Medicijnen tegen hartritmestoornissen

Atenolol, diltiazem, lidocaine, flecainide, sotalol, mexiletine en amiodarone zijn geregistreerd voor gebruik bij de mens. Omdat er geen vergelijkbare medicijnen zijn geregistreerd voor honden, mogen deze medicijnen in speciale gevallen en bij levensbedreiging worden voorgeschreven door een dierenarts.

Zie ook hartslag hond

Lees verder
Deel deze pagina
LinkedIn
Facebook
Email
WhatsApp
Onze receptionisten staan je graag te woord
Gerelateerde berichten
Uw betrouwbare online apotheek Drogisterij Unique in Nederland