Upcard® (Torasemide)

Upcard® (de werkzame stof is Torsemide) is een vochtafdrijver geregistreerd voor gebruik bij honden met hartfalen. Het werk op een vergelijkbare manier als furosemide, maar werkt langer.

Eenmaal daags: Het medicijn is geregistreerd voor eenmaal daags gebruik. Het mag met en zonder eten worden ingenomen

Tijdstip: Het meeste honden die vochtafdrijvers krijgen zullen meer gaan plassen. Torazemide bereikt zijn maximale werking 1 uur na het innemen van de pil. Het medicijn is na 24 uur bijna volledig uit het bloed verdwenen. Het is aan te raden om het tijdstip waarop het medicijn dagelijks wordt gegeven hierop af te stemmen.

Belangrijk: In de bijsluiter staat de volgende tekst opgenomen: “Als een hond al furosemide krijgt en de overmaat aan vocht hiermee effectief onder controle, wordt afgeraden om het dier over te zetten op Upcard®”.

Indicatie Upcard®

Upcard® kan worden gebruikt om de overmaat van vocht in de longen of buikholte, veroorzaakt door hartfalen, weg te nemen.

Bijstellen van de dosering van het medicijn gaat aan de hand van de effectiviteit. Een goed ingestelde hond mag niet benauwd maar ook niet uitgedroogd zijn. Overleg de juiste dosering met uw dierenarts,

Een gezonde hond haalt in rust 10-30 keer per minuut adem (zie ademhaling).

Upcard® niet gebruiken

Men adviseert om dit medicijn niet te gebruiken:

  • Bij nierfalen.
  • Bij uitdroging, shock of lage bloeddruk.
  • Samen met andere vochtafdrijvers als furosemide.
  • Overgevoeligheid tegen de bestanddelen (waaronder sulfonamiden).
  • Acuut ernstig benauwde honden met vochten in de longen. Bij deze honden is het verstandig om te starten met injecteerbare vochtafdrijver. (Upcard® is alleen verkrijgbaar als tablet).

Bijwerkingen Upcard ®

  • Veel drinken en plassen.
  • Uitdroging.
  • Overgeven, tijdelijk minder of geen ontlasting, zachte ontlasting.
  • Verslechterde nierfunctie.
  • Verstoring van zoutconcentraties in het bloed (Natrium, Kalium, Chloor, Magnesium).

In de bijsluiter staat aangeraden om honden binnen 24 tot 48 uur na starten of wijzigen van de behandeling te controleren op effect, nierfunctie en zouten. Op advies van de dierenarts is het mogelijk dit onderzoek vaker uit te voeren.

Upcard® en andere medicijnen

Upcard ® kan de werkzaamheid van andere medicijnen beïnvloeden. De bijsluiter geeft hier meer informatie over. Zorg dat uw dierenarts weet welke medicijnen u aan uw hond geeft.

Lees verder
Deel deze pagina
LinkedIn
Facebook
Email
WhatsApp
Onze receptionisten staan je graag te woord
Gerelateerde berichten
Uw betrouwbare online apotheek Drogisterij Unique in Nederland