De hartslag bij de hond

Een gezonde hond heeft een hartslag van 60-120 slagen per minuut. Als de hond slaapt, kan de hartslag dalen naar 30 slagen per minuut. Bij het rennen mag de hartslag hoger dan 120 worden. 
Hartslag hond gezond
de hartfrequentie bij een gezonde hond (gemiddeld 73/minuut)

Hoe meet je de hartslag bij de hond?

Aan de binnenkant van de achterpoten van de hond loopt een grote slagader. Hier neemt de dierenarts vaak de “pols” op.

Bij honden met een smalle borstkas is het hart vlak achter de linker voorpoot te voelen (bij de staande hond).
Op deze plek kan je het hart ook horen. Als je met een stethoscoop luistert naar het hart, hoor je normaal 2 harttonen: “Brrr Tup”. Bij een onregelmatige hartslag of bij een forse hartruis is het soms moeilijk beide harttonen te horen.

Trage hartslag

Honden met een goede conditie hebben in rust een trage hartslag. De hartslag stijgt, als de hond gaat rennen. Ook slapende honden en honden onder narcose kunnen een trage hartslag hebben.
Aandoeningen die gepaard gaan met een te trage hartslag zijn:
Dieren met een te trage hartslag door een hartziekte, hebben een verminderd uithoudingsvermogen en kunnen flauwvallen bij inspanning. In sommige gevallen is het nodig om de hond een pacemaker te geven, zodat hij een normaal leven kan leiden.

Trage en onregelmatige hartslag

De hartslag van een rustende hond mag onregelmatig zijn:
  • Traag bij uitademen
  • Sneller bij inademen
We noemen dit een respiratoire aritmie. Dit is een teken van gezondheid. Het laat zien dat het hart een goede reservecapaciteit heeft.

Snelle hartslag

Een hond die speelt en rent heeft een snelle hartslag.
Een snelle hartslag kan ook wijzen op:

Snelle en onregelmatige hartslag

Een snelle en onregelmatige hartslag is altijd afwijkend. Verder onderzoek is nodig om de aard en oorzaak van de hartritmestoornis vast te stellen en een behandeling in te stellen. Meestal bestaat het onderzoek uit het maken van een echo van het hart en een ECG.

Een snelle, onregelmatige hartslag behandelen wij met medicijnen zoals digoxine, atenolol, lidocaine, flecainide, sotalolmexiletine of amiodarone. We moeten wel blijven controleren, of de medicijnen het juiste effect hebben. We stellen zo nodig weer bij, in overleg met u. Het juiste effect in één keer bereiken,  lukt niet zo snel.


hartfrequentie van hond met levensbedreigende hartritmestoornissen (holter-ECG registratie)

ECG, holter-ECG en hartbewaking

Met een ECG kan de hartslag nauwkeurig worden vastgelegd en onderzocht. De elektrische activiteit van het hart wordt met een ECG gemeten in 100sten van seconden. Op het ECG is te zien of het hartritme afwijkend is en waar de oorzaak van een hartritmestoornis gelegen is. Een ECG wordt gemaakt in de dierenartspraktijk en registreert minder dan 1 minuut.

Bij een holter-ECG krijgt de hond een ECG apparaat mee naar huis. De registratie duurt maximaal 3 dagen. Er kan precies gemeten worden wat er gebeurt als de hond thuis klachten krijgt en hoe vaak de problemen zich voortdoen. Ook het effect van een medicijn kan gemeten worden met een holter-ECG. Wij gebruiken op de afdeling interne van het MCD een holter-ECG voor onze patiënten als het nodig is.

Alle dieren die bij ons op het MCD onder narcose gaan, liggen aan de hartbewaking. Ook in de opnameafdeling van het MCD hebben wij hartbewakingsapparatuur.


hond met holter-ECG

Lees verder
Deel deze pagina
LinkedIn
Facebook
Email
WhatsApp
Onze receptionisten staan je graag te woord
Gerelateerde berichten
Uw betrouwbare online apotheek Drogisterij Unique in Nederland