Behandeling van de hernia

De behandeling van een rug hernia van een hond of kat zijn afhankelijk van de klachten en de reactie op eerder ingestelde behandeling. De dierenarts kan in overleg met de eigenaar kiezen voor een conservatieve behandeling (rust en soms medicijnen) of een chirurgische behandeling (operatie). Kort door de bocht komen verlamde honden en honden die niet reageren op goede medicatie en rust in aanmerking voor een operatie.

Diagnose hernia

Voor het dier met een hernia geopereerd kan worden moet eerst vastgesteld worden welke tussenwervelschijf de problemen veroorzaakt, zodat de chirurg dierenarts gericht die ene (of heel soms meerdere) plek(ken) kan behandelen. Hiervoor kan de dierenarts gebruik maken van diverse technieken. Er kunnen contrast foto’s, een CT-scan en/of een MRI gemaakt worden.

Behandeling van de hernia

Afhankelijk van de plaats van de hernia in de wervelkolom zijn er verschillende behandelingen. Zie hieronder voor uitleg van de conservatieve en chirurgische behandelingen.

  • De behandeling van de halshernia bestaat vooral uit rust en medicatie, er hoeft zelden geopereerd te worden.
  • Bij de middenrug hernia zal door de ernst van de klachten vaker geopereerd worden.
  • De behandeling voor de lagerug hernia bestaat in eerste instantie vooral uit rust en gecontroleerde beweging met medicatie. Als dat niet helpt zijn er diverse chirurgische behandelmogelijkheden.

Conservatieve behandeling van de hernia

De basis van een conservatieve hernia behandeling is RUST al dan niet aangevuld door medicatie. De rust bestaat uit 4-6 weken hok of bench rust. Het is nodig dit strikt op te volgen want afwijken van dit schema kan leiden tot het herhalen van klachten maar ook het verslechteren van de situatie.

Naast rust wordt er ook vaak pijnstillende en ontstekingsremmende medicatie gegeven. Voor honden die met name pijnlijk zijn geven we een NSAID (Niet Steroide Anti Inflamatoire Drug). Als er verlammingsverschijnselen zijn geven we corticosteroïden. De belangrijkste reden om deze medicatie voor te schrijven is dat dit het lichaam helpt de “hernia op te ruimen” en daarmee de druk van zenuwen of ruggenmerg af te halen.

Een plezierige werking is ook dat ze de pijn onderdrukken. Maar daar schuilt ook gelijk het gevaar in. Eigenaren kunnen denken dat de hond of kat weer goed functioneert en besluiten het dier niet meer in het hok te houden. Daarna komen de klachten vaak nog erger terug.

Operatie van de hernia

Zoals al aangegeven is een operatie veelal een laatste redmiddel. De operatie wordt altijd vooraf gegaan door contrastfoto’s, CT-scan of MRI om precies te bepalen waar de hernia zich bevindt.

De chirurgische behandeling van een hernia bestaat uit het maken van een gat in het wervelkanaal van de hond. Afhankelijk van de plaats van de hernia wordt het gat van onderen, van opzij of van boven in het wervelkanaal gemaakt. Het doel van de operatie is om ruimte te creëren voor de zenuwen en/of het ruggenmerg. Daarnaast kan via dit gat ook uitpuilend tussenwervelschijf materiaal verwijderd worden.

Fysiotherapie

Na de chirurgische behandeling krijgt de hond rust voorgeschreven en afhankelijk van het functieherstel kan er gestart worden met fysiotherapie.

Fysiotherapie is een, net als het geven van pijnstilling en goede voeding, een onderdeel van een volledige revalidatiebehandeling. Dit geldt zowel als we uw dier opereren, als wanneer we kiezen voor een behandeling met rust en medicijnen (conservatieve behandeling).

Daarmee zorgen we voor pijnverlichting en een sneller herstel. Het doel is om het zenuwstelsel te prikkelen en uw dier goed te kunnen laten bewegen. U kunt hier naar vragen bij uw dierenarts en samen kijken of dit iets is voor uw dier.

Rolstoel voor de verlamde hond

Als ondanks alle inspanningen van de eigenaar en de dierenarts orthopeed de hond uiteindelijk niet gaat lopen, is een karretje of een rolstoel voor de verlamde hond een optie. In de optiek van de afdeling Orthopedie zijn daar wel grenzen aan. Onze mening is dat een eigenaar goed zelf kan inschatten of een hond in een rolstoel gelukkig wordt. Als eigenaren dat overwegen zullen we hen in deze keuze ondersteunen.

De enige voorwaarde is wat ons betreft dat de hond wel controle over zijn urine en ontlasting moet hebben. Bij sommige honden met een verlamming keert deze functie wel terug maar zal hij nooit gaan lopen. Deze honden kunnen goed met een karretje functioneren. Als de hond incontinent is, loopt er de hele dag urine uit de hond. Dit loopt over de achterkant over en tussen de rolstoel, het gaat stinken en bovenal irriteren en ontsteken. Dit vinden wij een ethische grens.

Wij adviseren dus eigenaren alleen een hond een rolstoel aan te meten, als de hond controle heeft over de urine en ontlasting en als de eigenaar zelf overtuigd is dat de hond dat wil.

Lees verder
Deel deze pagina
LinkedIn
Facebook
Email
WhatsApp
Onze receptionisten staan je graag te woord
Gerelateerde berichten
Uw betrouwbare online apotheek Drogisterij Unique in Nederland https://medicijnen-online.nl/

All the nuances of registering at Vavada Casino in 2024. How to confirm registration on Vavada in a few seconds and play with bonuses after the first login to the created personal account.