Hersenvliesontsteking hond

Hersenvliesontsteking wordt ook wel nekkramp (stijve nek) of meningitis genoemd. Het dier heeft ernstige pijn bij het bewegen van de hals. Het draait dus liever helemaal om, dan dat het omkijkt. Patiënten hebben vaak koorts, kunnen bij een aanval gillen, achteruitlopen of krimpen van de pijn.

Honden met een hersenvliesontsteking hebben geen epilepsie of andere neurologische problemen. Deze verschijnselen kunnen wel worden gezien bij honden met een ontsteking van het hersenweefsel zelf (zie ook: hersenontsteking)

De Nova Scotia is een van de rassen die gevoelig is voor nekkramp
O.a. de Nova Scotia is gevoelig is voor nekkramp.

Jonge honden

De aandoening komt met name voor bij jonge honden van grote rassen, zoals Berner Sennenhonden, Beagles, Boxers, Nova Scotia Duck Tolling Retriever, Duitse Staande Korthaar en Pointers.

Behandeling hersenvliesontsteking

In tegenstelling tot de situatie bij de mens, wordt een hersenvliesontsteking bij de hond zelden door een bacterie veroorzaakt. Antibiotica zijn dus meestal niet nodig.

In de literatuur wordt gesproken over aseptische meningitis of steroïd responsieve meningitis. Dit laatste betekent niets anders dan dat de aandoening met prednisolon behandeld wordt.

Na het afbouwen van de medicijnen kunnen de klachten terugkomen, maar veelal verdwijnen deze problemen, als de hond ouder wordt.

Lees verder
Deel deze pagina
LinkedIn
Facebook
Email
WhatsApp
Onze receptionisten staan je graag te woord
Gerelateerde berichten