Maagkanteling

Bij een maagkanteling is de maag gedraaid en ontstaat een levensbedreigende situatie. Snel operatief ingrijpen waarbij de maag terug gedraaid wordt is meestal levensreddend. Door de ernst van de aandoening kunnen er complicaties optreden.

Zo ligt de maag normaal in de buik

Wat is een maagkanteling?

Eén van de meest levensbedreigende aandoeningen bij de hond is de maagkanteling of -torsie. Dit komt het meest voor bij grote honden. De meest opvallende verschijnselen zijn loze braakneigingen en een snel dikker wordende buik. Als uw hond deze symptomen heeft, moet u zo snel mogelijk naar een dierenarts (wel altijd eerst bellen!!). Het is van groot belang dat de behandeling zo snel mogelijk plaatsvindt.

Maagkanteling
Bij een maagkanteling kan de maag vele malen groter worden dan normaal.

Door de maagkanteling wordt de maagingang (vrijwel) volledig afgesnoerd. Omdat de hond daardoor niet meer kan boeren, raakt de maag overvuld met gas en lucht en de maag zet sterk uit. Hierdoor raken de bloedsomloop en de ademhaling ernstig verstoord en raakt de hond in grote problemen. Als de maag gedraaid ligt, moet de hond zo snel mogelijk geopereerd worden. Bij snel ingrijpen kan het grootste deel van de patiënten gered worden en volledig herstellen.

Operatie

Vóór de operatie proberen we de druk van de maag af te halen door een slang (sonde) via de bek in de maag te brengen. Als dit door de afklemming niet lukt, prikken we de maag via de buikwand aan. Hierdoor kan de overmatige hoeveelheid lucht en gas ontsnappen. Bij de operatie draaien we de maag terug. Om te voorkómen dat de hond opnieuw een maagkanteling krijgt (80% kans) zetten we de maaguitgang vast aan de rechter buikwand (gastropexie). Hierdoor wordt de kans op herhaling minder dan 5-10%.


De maag wordt vastgezet aan de rechter buikwand

Complicaties

Een maagkanteling veroorzaakt nogal eens complicaties. Naarmate de aandoening langer onbehandeld blijft, neemt het risico op ernstige stuwing van de milt en afsterven van een deel van de maagwand toe. Ook kunnen er hartritmestoornissen ontstaan. Meestal kunnen we deze complicaties succesvol behandelen.

Preventie

Bij honden met een toegenomen kans op een maagkanteling kan de maag operatief worden vastgezet aan de buikwand (gastropexie). Bij de afdeling Chirurgie van het MCD bieden we de mogelijkheid de maag van de hond volledig laparoscopisch vast te zetten. Er zijn slechts 3 kleine openingen in de middenlijn van de buik nodig: 1 voor de camera en 2 voor de werkkanalen.

Het preventief vastzetten van de maag voorkomt kantelen. Eventuele verwijding van de maag kan niet worden voorkomen. Het blijft dan bij een verwijding wel mogelijk om een maagsonde in te brengen.

Niet-operatieve maatregelen om een maagkanteling te voorkomen zijn gericht op het vermijden van de risicofactoren, voor zover dat mogelijk is.

Uit onderzoek is gebleken dat honden een grotere kans op een maagkanteling hebben als zij:

  • Een hoge of diepe borstholte hebben
  • Eén grote maaltijd per dag krijgen
  • Al ouder zijn
  • Verwant zijn aan honden die een maagkanteling gehad hebben

Verder zijn er aanwijzingen dat de kans op een maagkanteling mogelijk groter is bij het eten van een verhoging, verwijdering van de milt, stress en bepaalde raskenmerken (grote en zeer grote rassen).

Lees verder
Deel deze pagina
LinkedIn
Facebook
Email
WhatsApp
Onze receptionisten staan je graag te woord
Gerelateerde berichten
Uw betrouwbare online apotheek Drogisterij Unique in Nederland