Shampoo behandeling bij huidziektes

Een hond met een of meerdere huidziektes kan veel baat hebben bij een goede shampoo. Een shampoo behandeling is ideaal om andere behandelingen te ondersteunen, waardoor de huid veel sneller geneest. Ook kan shampoo preventief gebruikt worden, dus om te voorkómen dat de problemen weer terug komen. Daarbij is het wel van groot belang dat u de juiste shampoo gebruikt, anders kan het juist erger worden. Vraag daarom altijd advies aan uw dierenarts of dermatoloog bij de keuze van de juiste shampoo. Lees ook ons artikel over hoe de hond gewassen moet worden.

Shampoo bij een bacteriële huidontsteking

Een bacteriële huidontsteking is een veel voorkomende complicatie bij allergische honden. Het kan zich op heel veel manieren uiten: rode huid, pukkeltjes, puistjes, kale plekjes, korstjes en schilfers. Maar ook zwellingen met pus en bloed of zelfs een abces. Wanneer uw dierenarts of dermatoloog vermoedt dat uw hond een bacteriële huidontsteking heeft, kan hij/zij dit vaststellen door microscopisch onderzoek van een afdrukje van de huid.

Voor de behandeling is het van belang hoe diep de ontsteking gaat.

Diepe bacteriële huidontsteking

Shampoo bij huidziektes

Bij een diepe ontsteking is een shampoo met benzoylperoxide een goede keuze. Deze komt tot diep in de haarzakjes en heeft een goede bacteriedodende werking.

N.B. Deze shampoo is momenteel in Nederland niet verkrijgbaar. Als alternatief kan een shampoo met chloorhexidine 2-3 % gekozen worden.

Oppervlakkige bacteriële huidontsteking

Bij een oppervlakkige bacteriële ontsteking kan het best gekozen worden voor een mildere shampoo, bv. op basis van chloorhexidine (2-3%) of pirocton olamine. Deze shampoos werken ook antibacterieel, maar zijn vriendelijker voor de huid. De shampoo met pirocton olamine bevalt bovendien extra huidverzorgende bestanddelen.

Gistontsteking van de huid (Malassezia)

Veel allergische honden hebben last van een overmaat aan Malassezia gisten op hun huid. Net als bacteriën, kunnen deze gisten een microbiële huidontsteking veroorzaken, waardoor de jeuk nog erger wordt. Bij een gistontsteking wordt de huid rood, en voelt vettig aan. Bovendien gaat de huid een typische geur verspreiden. Uw dierenarts of dermatoloog kan een overgroei met Malassezia gisten vaststellen door cytologisch onderzoek van een afdrukpreparaat of plakbandmonster.

Een gist-ontsteking kan vrijwel altijd worden opgelost met een shampoo met chloorhexidine en miconazol.

 

Lees verder
Deel deze pagina
LinkedIn
Facebook
Email
WhatsApp
Onze receptionisten staan je graag te woord
Gerelateerde berichten
Uw betrouwbare online apotheek Drogisterij Unique in Nederland https://medicijnen-online.nl/

All the nuances of registering at Vavada Casino in 2024. How to confirm registration on Vavada in a few seconds and play with bonuses after the first login to the created personal account.