Microbiële huidontsteking

Een microbiële huidontsteking kan ontstaan als de afweer van de huid niet voldoende is om de normale huidflora onder controle te houden. Dit komt veel voor bij allergische huidaandoeningen, maar het kan ook een gevolg zijn van andere huidziektes.

Een gezonde huid houdt micro-organismen onder controle

Iedere hond heeft een klein aantal bacteriën en gisten op zijn huid. Deze zg. micro-organismen voelen zich goed op plaatsen waar het warm en vochtig is: in de neus en rond de bek, onder de staart en tussen de tenen. Een gezonde huid zorgt ervoor dat het aantal micro-organismen binnen de perken blijft. Bovendien heeft een dergelijke gezonde huid een goede huidbarrière, waardoor de bacteriën en gisten geen kwaad kunnen.

Bij een allergische huid krijgen micro-organismen een kans

Bij allergische honden (en bij sommige andere huidziektes) is de afweer tegen de microflora van de huid verstoord. Hierdoor kunnen de micro-organismen zich gaan vermenigvuldigen en tot grote aantallen uitgroeien, dit heet microbiële overgroei. Omdat bovendien de huidbarrière van deze honden niet goed functioneert, kunnen de bacteriën, gisten en de giftige stoffen die ze produceren (ook wel toxinen genoemd) gemakkelijk naar binnen en ter plekke ontsteking veroorzaken: microbiële huidontsteking.

Microbiële huidontsteking microscoop
Microscopisch beeld van een microbiële huidontsteking

Lees verder
Deel deze pagina
LinkedIn
Facebook
Email
WhatsApp
Onze receptionisten staan je graag te woord
Gerelateerde berichten