Multiresistente bacteriën

Honden kunnen, net als mensen, geïnfecteerd raken met een “ziekenhuisbacterie”. Bij allergische honden, die gevoelig zijn voor bacteriële ontsteking van hun huid, komt dit steeds vaker voor. Hierbij gaat het voornamelijk om de bacteriën MRSP en MRSA.

Wat zijn multiresistente bacteriën?

Dit zijn bacteriën die ongevoelig zijn geworden voor de gebruikelijke antibiotica, waardoor ze erg moeilijk te bestrijden zijn. Bij allergische honden gaat het meestal om de “hondenbacterie” MRSP, en soms om de “mensenbacterie” MRSA.

Zijn multiresistente bacteriën gevaarlijk?

Op zichzelf veroorzaken MRSA en MRSP niet zo gauw problemen, alleen bij honden met een verzwakte afweer, zoals allergische honden met een verminderde huidafweer, kunnen ze gemakkelijk (huid)ontsteking veroorzaken.


Bacteriële huidontsteking

Waarom zijn er steeds meer multiresistente bacteriën?

Het gebruik van antibiotica werkt de vorming van resistentie, d.w.z. het ongevoelig worden van de bacteriën, in de hand. Daarom is het belangrijk om alleen antibiotica te gebruiken als het echt nodig is.

Hoe weet u of uw hond een infectie met een multiresistente bacterie heeft?

Als uw hond een ontsteking van zijn huid heeft die niet goed reageert op antibiotica, bestaat de mogelijkheid dat hij een infectie heeft met een multiresistente bacterie. Zorg in dit geval altijd dat uw dierenarts onderzoekt wat er aan de hand is.

Wat moet u doen als uw hond een infectie heeft met MRSA of MRSP?

Allereerst: niet in paniek raken. Het Medisch Centrum voor Dieren heeft uitgebreide informatieformulieren gemaakt waarin u precies kunt lezen wat dit voor u betekent:

Lees hier wat u moet doen als uw hond een infectie heeft met MRSP.

Lees hier wat u moet doen als uw hond een infectie heeft met MRSA.

Lees verder
Deel deze pagina
LinkedIn
Facebook
Email
WhatsApp
Onze receptionisten staan je graag te woord
Gerelateerde berichten
Uw betrouwbare online apotheek Drogisterij Unique in Nederland