Huidbiopten

Soms is het nodig om huidbiopten te nemen. Hierbij nemen we enkele kleine stukjes huid weg die door een patholoog worden onderzocht. De patholoog kan dan in de huid zelf kijken wat er aan de hand is.

Hoe gaat het nemen van huidbiopten in zijn werk?

Voor het nemen van de biopten scheren we de huid ter plekke als dat nodig is. Vervolgens geven we een injectie om de huid plaatselijk te verdoven. Als de huid ongevoelig is geworden, nemen we met een “appelboortje” van 4 of 6 mm doorsnede enkele stukjes huid weg. De hierdoor ontstane wondjes worden met 1 of 2 hechtingen gesloten. Dit gebeurt met oplosbaar materiaal; u hoeft de hechtingen dus niet te laten verwijderen. Het weefsel wordt ter beoordeling opgestuurd naar een gespecialiseerde patholoog met ervaring op het gebied van huidziektes. Na ongeveer 10 dagen kunt u de uitslag verwachten.

Huidbiopten

Wel of geen narcose?

De meeste huidbiopten kunnen we onder plaatselijke verdoving nemen. Soms ook moet een dier hiervoor even onder narcose, bijvoorbeeld omdat het gaat om een plaats die makkelijk bloedt zoals de neus, of een plaats die moeilijk bereikbaar is zoals de huid tussen de tenen. Ook als het dier niet goed stil blijft zitten/liggen tijdens het nemen van de biopten (dit geldt bijvoorbeeld voor de meeste katten) is een anesthesie nodig. Daarom is het noodzakelijk dat u uw dier nuchter houdt op de dag dat de biopten (eventueel) genomen zullen worden.

Hoe lang duurt het onderzoek?

Het nemen van huidbiopten duurt ongeveer een half uur tot een uur. Wij streven ernaar de ingreep zoveel mogelijk poliklinisch uit te voeren, d.w.z. aansluitend aan het consult. Soms is het beter de patiënt voor een (halve) dag op te nemen of een nieuwe afspraak te maken. Hierdoor zijn we verzekerd van voldoende tijd om de ingreep in alle rust en nauwkeurigheid te kunnen uitvoeren.

Lees verder
Deel deze pagina
LinkedIn
Facebook
Email
WhatsApp
Onze receptionisten staan je graag te woord
Gerelateerde berichten