Virusziekten bij de kat

Hier vind u de meest voorkomende virusziekten bij de kat op een rijtje. Wat zijn de belangrijkste kenmerken en hoe kunt u het herkennen?

Niesziekte

Niesziekte is een veel voorkomende aandoening bij kittens en volwassen katten. De ernst van de klachten kan sterk variëren. Katten kunnen klachtenvrij drager zijn, maar ook aan de ziekte overlijden. Het is raadzaam om je kat minimaal een keer per jaar tegen deze ziekte in te enten.

Lees verder bij niesziekte.

Kattenziekte

Kattenziekte is een zeer besmettelijke virale maagdarmziekte. De diarree kan variëren van mild tot ernstig tot zelfs dodelijk.
Infecties bij drachtige poezen kunnen leiden tot abortus of hersenschade bij de kittens.

Omdat het virus ook de witte bloedcellen aanvalt, daalt de weerstand van katten met kattenziekte en wordt het dier tevens vatbaar voor andere virussen en bacteriën. De enting tegen kattenziekte hoeft slechts een keer in de 3 jaar te worden gegeven. Met behulp van bloedonderzoek is het soms mogelijk om, op een veilige manier, de inenting nog langer uit te stellen.

Lees verder bij kattenziekte.

Kattenleukemie virus (FeLV)

Het kattenleukemie virus komt in Nederland gelukkig weinig voor. Het virus kan een dodelijk weerstand verlaging veroorzaken en ook kanker. Van alle katten die het virus oplopen, overwint 40% het virus binnen 3 tot 4 maanden. Er bestaat een enting tegen dit virus, maar dat wordt in Nederland niet standaard gegeven.

Lees verder bij FeLV.

Katten-AIDS virus (FIV)

Ook het katten-AIDS virus komt in Nederland weinig voor. Het is goed te vergelijken met het mensen-AIDS virus (HIV). Katten-AIDS is niet gevaarlijk voor mensen. Er bestaat geen enting tegen dit virus.

Lees verder bij FIV.

Corona / FIP

Het corona virus komt veel voor en veroorzaakt diarree bij katten. Bij sommige katten muteert het virus tot een kwaadaardige variant, die dodelijk ontstekingen in de rest van het lichaam veroorzaakt. Deze kwaadaardige variant wordt FIP-virus genoemd, wat staat voor Feline Infectieuze Peritonitis (besmettelijke buikvliesontsteking van de kat).

Lees verder bij FIP.

Lees verder
Deel deze pagina
LinkedIn
Facebook
Email
WhatsApp
Onze receptionisten staan je graag te woord
Gerelateerde berichten