Ziek door teek (kat)
Teken kunnen ziektes overdragen op katten. Katten zijn veel minder gevoelig voor tekenziektes dan honden. De meeste katten worden niet ziek of krijgen alleen koorts zonder andere verschijnselen. Toch kan ook een kat ziek worden door een teek.
Bij katten die koorts hebben, zonder duidelijk andere verschijnselen, moeten we denken aan tekenziektes. Zeker als katten buiten komen of samenleven met honden. Ook vlooien kunnen ziektes overbrengen op katten.
Bij katten zien we de schapenteek of bos-teek (Ixodes ricinus) net als bij de hond. Maar katten hebben ook vaak teken van egels (Ixodes hexagonus) en knaagdieren. Deze kattenteken zijn maar in 1 tot 2% besmet met Babesia of Borrelia. Het is erg onzeker of katten ziek worden van deze besmetting.
Teken kunnen katten besmetten met:
- Anaplasma
- Ehrlichia
- Borrelia (ziekte van Lyme)
- Cytauxzoön
- Hepatozoön
- Francisiella tularensis (tularaemie, hazenpest)
Verschijnselen
Meestal is een kat niet ziek van deze besmetting. Soms zien we alleen koorts, zonder andere verschijnselen.
- Katten met Anaplasma kunnen gewrichtsontsteking krijgen, vergelijkbaar met de hond. De meeste katten worden niet ziek van een Anaplasma infectie
- Katten met Babesia tonen meestal geen verschijnselen. Katten die besmet zijn, kunnen soms lusteloos zijn, eten niet, zijn zwak en hebben diarree. Koorts en geelzucht komen niet vaak voor, maar de verschijnselen kunnen onopvallend blijven tot een later ziektestadium. Vaak zijn deze katten FIV of FeLV positief en hebben ook mycoplasma.
Katten met Ehrlichia kunnen dezelfde verschijnselen krijgen als honden met Ehrlichia. Soms dus ook beenmerg aantasting met tekort aan bloedcellen en bloedplaatjes.
Cytauxzoon is een ziekteveroorzaker bij katten in Amerika. Deze parasiet komt ook in de Zuid-Europese landen voor, maar het lijkt er op dat de Europese variant de katten niet zo ziek maakt.
Het is niet duidelijk hoe belangrijk Hepatozoön besmettingen bij katten zijn. Ook is het onduidelijk hoe vaak teken katten besmetten met Tularaemie.
Behandeling
Wij behandelen de meeste ziektes die door vlooien of teken worden overgebracht op de kat met doxycycline (1 maal daags 10 mg/kg of 2 maal daags 5 mg/kg). Minocycline (dosering: 1 maal daags 8,8 mg/kg) is niet geregistreerd voor gebruik bij katten.
Preventie
De meeste richtlijn commissies adviseren om katten het hele jaar door te behandelen tegen vlooien en teken. Niet alleen om katten te beschermen, maar ook om bijvoorbeeld kattenkrabziekte bij mensen te voorkomen.