Kat ziek van vlooien?

Vlooien geven jeuk, korstjes en huidproblemen bij de kat. Een kat kan allergisch zijn voor vlooien. Als een kat onder de vlooien zit, kan de kat er zelfs bloedarmoede van krijgen. Maar vlooien kunnen ook ziektes overbrengen op de kat! Meestal hebben katten weinig verschijnselen van deze ziektes, vaak alleen koorts. Toch kan een kat ook goed ziek worden door vlooien. 

Vlooien kunnen de volgende ziektes overdragen op katten:

Verschijnselen

Als katten koorts hebben en verder geen andere ziekteverschijnselen, moeten wij denken aan ziektes die door vlooien of teken worden overgebracht. Zeker als het katten zijn die naar buiten mogen of samenleven met honden. Katten met bloedarmoede door hemolyse (bloedafbraak) zijn vaak besmet met Mycoplasma (er zijn 3 soorten haemotrofe Mycoplasma’s, waarvan Mycoplasma hemofelis de belangrijkste is).

Bartonella gaat wel in de rode bloedcellen van katten zitten, maar de bloedcellen gaan er niet van kapot. Bartonella geeft dus meestal geen ziekteverschijnselen bij de kat. Katten krijgen er meestal dan ook geen bloedarmoede van. Vlooienpoepjes bevatten veel kattenbloed, en kunnen dus besmet zijn met Bartonella. Mensen raken besmet met Bartonella door vieze kattennagels, dit wordt ook wel de kattenkrabziekte genoemd.

Behandeling

Wij behandelen de meeste ziektes die door vlooien of teken worden overgebracht op de kat met doxycycline (1 maal daags 10 mg/kg of 2 maal daags 5 mg/kg). Minocycline (dosering 1 maal daags 8,8 mg/kg) is niet geregistreerd voor de kat. Als katten niet tegen doxycycline kunnen, geven wij soms enrofloxacine, marbofloxacine of pradofloxacine.

Preventie

De meeste richtlijn commissies adviseren om katten het hele jaar door te behandelen tegen vlooien en teken. Niet alleen om katten te beschermen, maar ook om bijvoorbeeld kattenkrabziekte bij mensen te voorkomen.

Lees verder
Deel deze pagina
LinkedIn
Facebook
Email
WhatsApp
Onze receptionisten staan je graag te woord
Gerelateerde berichten