Diarree bij katten

Een kat heeft normaal één- tot tweemaal per dag goed gevormde ontlasting. Als er sprake is van dunne of brijachtige ontlasting, spreekt een dierenarts van diarree. Ook als een kat vaak moet poepen, of als er bloed en slijm bij de ontlasting zit, noemt de dierenarts dit diarree.

diarree kat: kon de kat zelf maar doortrekken
Kon een kat zelf maar doortrekken…

Acute diarree bij een verder gezonde kat

Acute diarree duurt minder dan 3 weken en kan worden veroorzaakt door onder meer:

  • Voerwisseling
  • Parasieten (Giardia, Tritrichomonas)
  • Ontworming
  • Bedorven voedsel en vies water
  • Virussen

Meestal is de kat zo gezond dat hij of zij de diarree op eigen kracht te boven komt. Het is een kwestie van uitzieken. U hoeft dan niet naar de dierenarts. Geef uw kat licht verteerbaar voer, verschoon de kattenbak regelmatig en biedt voldoende water aan om uitdroging te voorkomen. Als u meer katten of kittens in huis heeft, dan is het raadzaam hygiënemaatregelen te nemen. Overleg dit met uw dierenarts.

Als uw kat zieker wordt of als de klachten na een aantal dagen niet verminderen, dan is een bezoek aan uw dierenarts aan te raden. Een kitten met diarree verdient extra aandacht.

Probiotica kunnen het herstel van acute diarree versnellen. Stopmiddelen (bijvoorbeeld Finidiar) of “sportdrankjes” voor de kat (ORS) genezen uw hond niet, maar zorgen ervoor dat u en hij/zij minder last hebben van de diarree.

LET OP: een kat moet elke dag eten. Als uw kat niet eet, is dit een reden om naar de dierenarts te gaan.

Acute diarree bij een zieke kat

Als uw kat diarree heeft, maar ook koorts (meer dan 39.5 °C), niet meer drinkt of niet meer eet, of het eten en drinken niet binnenhoudt (braakt), dan is het raadzaam uw (dienstdoende) dierenarts te bellen.

Zeker als uw kat uitgedroogd is, is snelle hulp nodig. De verschijnselen van uitdroging zijn:

  • Uw kat is sloom en wil niet eten
  • Plakkerige slijmvliezen (binnenzijde wang)
  • Een huidplooi verdwijnt langzaam of niet
  • Uw kat kan kouder aanvoelen dan normaal
  • De hartslag is vaak lager dan normaal

Infuus
Infuus is nodig als uw kat uitdroogt. In de meeste gevallen moet dit infuus intraveneus (in de bloedbaan) worden gegeven. Onderhuids infuus werkt bij shock en/of ernstige uitdroging niet en is daarom alleen zinvol bij minder zieke dieren. De bloedvaten van de huid en het onderliggende weefsel zijn bij ernstig zieke dieren namelijk nauwelijks doorbloed. Het lichaam stuurt het bloed naar plekken waar het harder nodig is.

Voor het continu kunnen geven van infuus wordt de patiënt vaak opgenomen bij het Medisch Centrum voor Dieren (MCD). Het MCD is een van de weinige klinieken in Nederland waar 24 uur per dag en zeven dagen per week minstens een dierenarts en een paraveterinair aanwezig zijn om zorg te leveren.

Langdurende of terugkerende diarree

Als de diarree langer dan drie weken duurt (chronische diarree) of regelmatig terugkeert (recidiverende diarree), dan moeten we onderzoeken waardoor de diarree ontstaat. De kans dat uw kat spontaan geneest is klein en het is verstandig om de oorzaak van de klachten op te sporen en te behandelen voordat uw kat zieker wordt.

Goede diagnostiek kan onnodige behandeling en onnodige kosten voorkomen.

Ontlastingsonderzoek (op parasieten), bloedonderzoek, een echo van de buik en/of een endoscopie kunnen nodig zijn om een goede behandeling in te stellen. Daarnaast is het testen van een voedselovergevoeligheid vaak nodig. Dit vereist geavanceerde apparatuur en veel ervaring. Veel dierenartsen sturen patiënten met chronische diarree daarom door naar een internist.

Bij het Maag-darm Centrum voor Dieren worden jaarlijks honderden dieren onderzocht en behandeld vanwege chronische of recidiverende maagdarmproblemen. Onze internisten zijn gespecialiseerd in het opsporen en behandelen van de meest uiteenlopende aandoeningen van de maag en darmen bij honden en katten. Vraag uw dierenarts om een verwijzing en neem contact met ons op als uw kat langdurig of regelmatig last heeft van diarree. Wij helpen u graag verder.

Welkom bij de dierenarts-specialist

Endoscopie van maag en dunne darm

Lees verder
Deel deze pagina
LinkedIn
Facebook
Email
WhatsApp
Onze receptionisten staan je graag te woord
Gerelateerde berichten
Uw betrouwbare online apotheek Drogisterij Unique in Nederland https://medicijnen-online.nl/