Echografie

Hoe werkt echografie?

Echografie is een onschuldig onderzoek, wat niet schadelijk is voor uw dier en vaak niet als vervelend wordt ervaren. Echografie maakt gebruik van geluidsgolven, waarvan de echo weer teruggekaatst wordt naar de transducer van het echoapparaat.
Deze geluidsgolven hebben een frequentie die buiten het bereik van mensenoren ligt. Tijdens het onderzoek hoort u dus niets. Dezelfde techniek wordt onder andere gebruikt voor zwangere vrouwen en is dus volledig ongevaarlijk.

Hoe gaat het in zijn werk?

U kunt tijdens het onderzoek gewoon bij uw dier blijven. U kunt meekijken naar de beelden en de radioloog zal u zo veel mogelijk uitleggen van wat er zichtbaar is.

Het is belangrijk dat uw dier nuchter is voor het onderzoek. Dit omdat een volle maag en darmen het onderzoek van de buik kunnen bemoeilijken. Wij adviseren om uw dier 12u voor het onderzoek geen eten te geven.
Voor het echografisch onderzoek van de buik is het handig als de urineblaas vol is. Het is daarom beter om uw hond niet te laten plassen vlak voor het onderzoek.

Voorafgaande aan het onderzoek zal uw dier worden geschoren. Dit omdat de echo door lucht tussen de haren een slecht beeld geeft. Op de kale huid wordt dan een speciale gel aangebracht die zorgt voor een goed contact met de transducer van het echoapparaat. De positie van uw dier is afhankelijk van het lichaamsdeel wat onderzocht moet worden. Dit kan variëren van zijligging en rugligging tot staand.
Hiervoor hebben wij speciale kussens zodat uw dier zich tijdens het onderzoek zo comfortabel mogelijk voelt.

Over het algemeen kan het onderzoek worden uitgevoerd bij het wakkere dier. Als het dier veel pijn heeft of erg onrustig is, kan het soms nodig zijn een roesje te geven.

Wat is goed zichtbaar op een echo?

Echografie is bij uitstek geschikt om weke delen in beeld te brengen.

  • Hart – Voor het onderzoek van het hart is een echo het meest geschikt. De beweging van het hart kan worden bekeken, alle verschillende onderdelen van het hart kunnen los van elkaar beoordeeld en gemeten worden, en ook een lekkage van de hartkleppen en stroomsnelheid van het bloed kan worden beoordeeld.
  • Buik – In tegenstelling tot röntgenfoto’s, kan er met echo goed onderscheid worden gemaakt tussen de verschillende organen in de buikholte. De vorm, grootte en structuur van organen kan worden beoordeeld en er kan echt “in” deze organen gekeken worden. Er kan bijvoorbeeld worden gezien of er een steentje aanwezig is in de urineblaas, of er een proces in de lever aanwezig is, of de hond of kat drachtig is, of dat er sprake is van een verstopping van de darmen.
  • Pezen – Röntgenfoto’s zijn erg geschikt om de botten van een kreupele hond of kat in beeld te brengen, maar röntgenfoto’s geven weinig informatie over pezen. In sommige gevallen is een echo van de pezen dan het aangewezen onderzoek, om meer informatie te krijgen over de vorm en structuur van de pezen, bijvoorbeeld om te kijken of er een scheurtje in de pees zit.
  • Oog – Het oog zelf is mooi in beeld te brengen met echo, maar ook de ruimte achter het oog kan goed met echo beoordeeld worden. Een echo kan dus informatie geven over de lens, het netvlies en bepaalde aangeboren afwijkingen, maar ook of er een massa achter het oog zit die het oog naar buiten drukt.

Echobegeleide punctie

Bij sommige veranderingen in de buikholte zal er nader onderzoek nodig zijn, om de precieze oorzaak van deze veranderingen te bepalen.
Dit nadere onderzoek kan bijvoorbeeld bestaan uit een punctie (hierbij wordt ergens vloeistof uitgehaald) of een dunne naaldbiopt (hierbij worden met een dunne naald cellen opgezogen uit een afwijkend orgaan).
De meeste dieren reageren hier niet of nauwelijks op, en ze hoeven hier dus niet voor onder narcose. Deze beide technieken zijn een beetje te vergelijken met bloedafname, waarbij uw dier alleen het prikje zal voelen dat door de huid heen gaat.
Het materiaal dat op deze manier wordt verzameld, zal verder onderzocht moeten worden in een laboratorium.
Waar mogelijk zullen we dit onderzoek direct in hetzelfde bezoek uitvoeren.

Lees verder
Deel deze pagina
LinkedIn
Facebook
Email
WhatsApp
Onze receptionisten staan je graag te woord
Gerelateerde berichten
Uw betrouwbare online apotheek Drogisterij Unique in Nederland https://medicijnen-online.nl/