Diarree bij kittens
Kittens zijn, net als kleine kinderen, gevoeliger voor infecties. Dat een kitten iets makkelijker diarree krijgt dan een volwassen kat, is niet erg. Zolang uw kitten blij en vrolijk is en blijft eten en drinken (en niet braakt) is er geen reden om u zorgen te maken.
Diarree gaat meestal binnen twee weken vanzelf weg. Als dat niet het geval is, raden wij aan uw dierenarts te raadplegen.
Diarree kan ontstaan door voederwisseling, bedorven voeding, virussen, parasieten.
Voor algemene informatie zie ook Diarree bij de kat
Een ziek kitten met diarree: snel ingrijpen
Als een kitten ziek wordt, geen eten of drinken meer binnen houdt, kan het snel verslechteren. De kitten kan een extreem lage glucose- (suiker-) spiegel krijgen.
De eerste klachten van een lage suikerspiegel zijn spierzwakte. Daarna kan de kitten aanvallen krijgen of in coma raken en in het ergste geval overlijden.
Neem in geval van twijfel contact op met uw dierenarts.
Voederwisseling
Als je jong bent, wissel je regelmatig van eten. Van melk naar vast voedsel, van brokken voor de kitten naar voeding voor een volwassen kat.
Doe deze voederwisselingen geleidelijk . Geef steeds minder van het oude voer en steeds meer van het nieuwe voer en voorkom op die manier diarree.
Een goed uitgebalanceerde voeding is belangrijk, zeker voor opgroeiende dieren. Er zijn veel speciale kitten- en katten brokken of diëten die voldoen aan alle eisen.
Niet alle vers vlees diëten zijn goed uitgebalanceerd. Ze kunnen bovendien bacteriën en/of parasieten (Toxoplasma, Neospora) bevatten. Sommige vers vlees diëten bevatten gemalen botten, die nare complicaties kunnen geven in de darmen.
Parasieten
Elke kitten krijgt spoelwormen via de moedermelk. Elke kitten moet dus meerdere malen worden ontwormd.
Dit moet gebeuren op een leeftijd van 3, 5 en 7 weken, vervolgens maandelijks (totdat de kitten een half jaar oud is). Als de kittens nog zogen bij een poes, moet de poes gelijktijdig met de kittens ontwormd worden.
Parasieten (spoelwormen, lintwormen, Giardia, Tritrichomonas, coccidiose) worden opgedaan in de omgeving. Let er dus op bij de aankoop van een kitten, dat de kat uit een schone omgeving komt.
Elk van de genoemde parasieten moet worden bestreden met een ander medicijn. Wij raden daarom aan om bij diarree ontlastingsonderzoek te doen.
Virussen
Virussen worden over het algemeen van dier op dier overgedragen. Virussen als kattenziekte kunnen echter ook maanden buiten een kat overleven. Je kan je dus als kitten besmetten via de omgeving.
Omdat katten in Nederland goed worden geënt, komen ernstige ziektes zoals kattenziekte niet veel voor. Kittens krijgen antilichamen via de moedermelk en bouwen daarna zelf weerstand op. Die eigen weerstand kan pas worden opgebouwd als de antistoffen uit de moedermelk uit het lichaam zijn verdwenen. Wanneer de weerstand het slechtst is verschilt per kat, maar het ligt ergens tussen de 0 en 20 weken leeftijd.
In die periode is een kitten vatbaar voor dit virus.
Kittens die in deze vatbare periode in aanraking komen met nestjes andere (zieke) kittens, kunnen zelf ook ziek worden. Koop daarom geen katten bij dierenwinkels. Als er geen moederdier aanwezig is, of als er meerdere nestjes aanwezig zijn, kunt u misschien beter ergens anders een kitten zoeken.