Mijn kat moet een kraag om

Als uw hond of kat is geopereerd, is het mogelijk dat de dierenarts u aanraadt de kat een kraag te laten dragen. Uw kat moet bijvoorbeeld een kraag om te voorkomen dat hij of zij aan de wond likt. Hierdoor kunnen er bacteriën in de operatiewond komen, waardoor een infectie in de wond kan ontstaan.

Wondinfecties kunnen met name tot ernstige complicaties leiden als er schroeven, platen of andere niet-oplosbare materialen zijn gebruikt bij de operatie. Een infectie kan zich dan nestelen rond de materialen en dan niet meer te bestrijden zijn anders dan na verwijderen van implantaten. De kat moet dan dus opnieuw geopereerd worden.

Als u de kraag voor de eerste keer om doet, is het belangrijk dat deze goed strak zit. De kraag zit strak genoeg als er twee vingers tussen de hals en het bandje kunnen. Gebruik hiervoor geen bandje met elastiek, maar een normaal bandje van stof of leer. De kraag is goed passend wanneer de neus van de kat er niet uit kan steken.

Een kat moet altijd even aan de kraag wennen en kan na het eerste omdoen achteruit gaan lopen of rollen. Het blijkt het beste de kat even geen aandacht te geven maar wel in de gaten te houden. De meeste katten accepteren de kraag dan na een tijdje vanzelf. Soms is het in het begin nodig om de kat te helpen met eten en drinken.

Er zijn diverse typen kragen. Bij ons de meest gebruikte kraag is de doorzichtige kraag. Voordeel hiervan is dat de kat hier doorheen kan kijken, wat het voor het dier prettiger maakt ten opzichte van de goedkopere witte kap. Gebruik de door ons meegegeven kraag. Geen opblaasband of T-shirt, deze zijn mogelijk wel comfortabeler maar niet effectief.

Mocht u hierover vragen hebben, kunt u die gerust stellen als u de instructie voor de nazorg krijgt.

Lees verder
Deel deze pagina
LinkedIn
Facebook
Email
WhatsApp
Onze receptionisten staan je graag te woord
Gerelateerde berichten
Uw betrouwbare online apotheek Drogisterij Unique in Nederland